Frågor & Svar

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vad roligt med frågor! Nedan kommer min syn på de allra vanligaste:

– ”Hur ser din fördelning av fett, protein och kolhydrater ut nu?”

Åh, det varierar från allt mellan 80 % fett, 5 % kolhydrater och 15 % protein till 50 % fett, 20 % kolhydrater och 30 % protein. Energiprocent alltså. Jag ligger oftast väldigt högt på andelen fett då jag mår väldigt bra av det, men fokus är egentligen kvalitet av mat, och inte fördelning.

Jag är absolut inte emot kolhydrater i sig, utan tror tvärtom att en viss mängd av det, i form av stärkelse är jättebra och nödvändigt för kroppen. Särskilt resistent stärkelse som jag återkommer till längre ned. Däremot så är det en väldig skillnad på kolhydrater och kolhydrater, liksom fett och fett. Jag ser absolut ingen poäng i att låta socker stå som källan till mina kolhydrater. Liksom jag inte låter majsolja vara min källa till fett! Allt fett är inte bra, och alla kolhydrater är inte dåliga.

Huvuddelen av mina kolhydrater äter jag på kvällstid, medan det under dagen blir mest fett, protein och råa grönsaker. Alla måste ju hitta det som fungerar för de själva, men blir du trött och slö efter en måltid så har du ätit fel anser jag.

– ”Måste man ha nolltolerans av gluten?”

Alla gör ju som de vill såklart! Är du inte känslig mot det så kan din kropp säkerligen hantera det i lagom mängd då och då. Har man däremot läckande tarm, autoimmun sjukdom, migrän, koncentrationssvårigheter, extrem trötthet, depression, dåligt näringsupptag, hormonella obalanser och/eller PMS, candida osv så tycker jag gott att man bör ge det en chans i ett par månaders tid. Gluten håller nämligen igång inflammationer (länge) för de som är känsliga, så att ha ett ”cheatmeal” innehållandes gluten en gång per vecka är alldeles för ofta om man vill ha resultat. Att dra ner på det räcker liksom inte hela vägen då man måste ge tarmarna tid att läka. I början när jag gick över på den här typen av kost så kunde jag smaka på en bit bröd, en redd sås eller äta paneringen på fisken någon gång ibland. Till och med en kaka kunde slinka ner om tillfället bjöds! Men jag märkte att det kunde ge mig symptom över en vecka senare, och som dessutom höll i sig länge! Det tog ett tag innan jag kopplade ihop detta, och numera undviker jag det helt.

– ”Jag älskar mejeriprodukter, måste jag sluta med det?”

Återigen, alla gör ju som de vill! Jag personligen vill inte äta mejerier särskilt ofta då jag märker att det sätter igång inflammationer, även om jag inte är lika känslig för det längre som jag var. En annan anledning är att det triggar sötsug och överätning hos mig. Det gör så att jag aldrig blir nöjd och mätt. En vällagrad ost eller äkta, vispad grädde kan jag dock äta ibland, men det blir aldrig turkisk yoghurt, keso, crème fraiche eller så. Men som sagt, det är jag! Om du tål mejerier, så ät det! Men välj de produkter med lite tillsatser i 🙂

– ”Har du provat vegetarisk kost? Blev du bättre på det?”

Jag har provat ganska mycket i ”jakten på lyckan” (medicin- och symptomfri från RA), inklusive en vegetarisk kost. Blev jag bättre på vegetarisk kost? Nej, jag tror att det handlar om kvalitet och inte köttet i sig. Man kan vara köttätare på många sätt, och man kan vara vegeterian på många sätt. En vegeterian på cornflakes och smörgåsar mår nog inget vidare. Animaliska livsmedel är väldigt väl sammansatta och innehåller proteiner, fetter, vitaminer och mineraler med hög biotillgänglighet och av bra kvalitet. Jag handlar dock ekologiskt, MSC-märkt eller direkt från en gård. Lyckliga, ostressade djur innebär bra kvalitet och god mat för mig. Win – win!

Jag ser däremot inga hinder med att få i sig allt som man behöver på en vegetarisk kost sålänge man tänker kvalitet och ursprung när man äter.

– ”Hur är det med rött vin, det är väl bra att dricka ibland?”

Alkohol är ett gift för kroppens alla celler, och orsakar skador och åldring. Alkohol stressar kroppen. Drick ett eller ett par glas vin i veckan om du tycker att det är gott, men inbilla dig inte att det är nyttigt, för det är det inte! ”Inte ens” rött vin.

– ”Jag reser mycket, hur gör jag när jag måste äta ute ofta?”

Det gör jag med! Om det är en ”dålig” restaurang så välj en ren maträtt med magert kött, massor av grönsaker och be om extra (äkta) smör. Oftast så är fonden i soppan/såsen/grytan från pulver. Är det en restaurang av bra kvalitet så kan du säkerligen äta det mesta, inklusive feta köttdetaljer. Även djuren blir vad de äter, och ett spannmålsuppfött, antibiotikafyllt och/eller stressat djur lagrar gifter och hormoner i fettet. Fettet kommer dessutom till stor del att bestå av samma sort som de äter, dvs dåligt.

On the road? Ägg, lax eller kyckling i sallads- eller vitkålsrullar fungerar utmärkt. En kasse med avocados och morötter på det också så klarar du dig finfint. Nötter är ju också ett bra alternativ om du tål det.

Hur som helst så måste ju vardagen fungera, och om uteätandet blir en för stor stressfaktor så skit i att det inte blev helt rätt någon gång då! Det är väl inte hela världen, du sköter ju livet resten av dagarna så ge inte upp pga ett ”snedsteg”! 🙂

– ”Är det bäst med ghee eller smör?”

Oj, jag älskar både smör och ghee. Omväxling förnöjer! Är man inte extremt känslig mot mjölkprotein så ser jag ingen anledning till att inte njuta av smör.

– ”Vad är det för fel på vanlig potatis, kolhydratmässigt skiljer ju inte det sig så mycket från sötpotatis, pumpa osv?”

Anledningen till att jag undviker potatis är lektininnehållet. Lektiner är proteiner i potatisen som är svåra för kroppen att bryta ner, och istället kan de orsaka inflammation i tarmarna och leta sig ut i blodomloppet där de triggar immunförsvaret. Jag blir öm i lederna när jag äter livsmedel med högt lektininnehåll under en lång period.

Har du inte ledvärk, en autoimmun sjukdom eller läckande tarm så är det säkerligen inga problem med potatis i rimliga mängder.

Potatisvatten och potatisstärkelse är en helt annan sak dock. Förr var ju potatisvatten en vanlig huskur mot ledvärk! Receptet var enkelt, lägg rå, skalad potatis i vatten, låt stå och drick därefter vattnet. Vad som händer är att stärkelsen i potatisen fäller ut, och det är det som dricks. Potatisstärkelse (och ouphettat potatismjöl som är samma sak) kan inte tas upp av våra kroppar utan går ner till magbakterierna i tjocktarmen och blir till mat för dem istället. Magbakterierna betalar notan genom att ta hand om våra tarmar, dvs motverka en läckande tarm. När tarmen inte läcker mer än den ska, så hamnar heller inte en massa skit i vårt blodomlopp som inte ska vara där. Mindre skit i blodomloppet innebär att immunförsvaret kan tagga ner, vilket leder till mindre inflammationer. Jag tror däremot inte att potatisvatten är helt lektinfritt även om större delen av lektinerna finns i skalet. Man blötlägger ju till exempel bönor för att bli av med just lektinerna.

– ”Ser du till att få i dig resistent stärkelse varje dag?”

Både ja och nej, ibland är jag kanske lite kort på just den fronten. Däremot så försöker jag få i mig någonting varje dag som går till tarmbakterierna, någon typ av prebiotika. Men det finns en klar förbättringspotential för mig inom det här området 🙂

Resistent stärkelse är viktigt för att ha ett bra och välfungerande tarmsystem, och särskilt bra att tänka på är det om man har problem med sin mage. Per Wikholm har skrivit en bra artikel om det HÄR bland annat, liksom Mark Sisson har skrivit om det HÄR.

Det var det, hör av er om ni har fler frågor! Ha en härlig fredag!

/M

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ett svar på “Frågor & Svar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *