Om mig

Optimal hälsa handlar om att ständigt arbeta med, och utmana både sin fysiska och mentala form!

Här på Matstarkt skriver jag om mina erfarenheter kring kostens påverkan på vår hälsa, och hur jag har lärt mig att tolka min kropps signaler – Hur och vad den mår bra av! Alla behöver hitta sin egen väg, och vad som innebär ”balans” för just en själv.

Jag skriver mycket om inflammation och autoimmunitet då jag själv har ätit mig symptomfri från två stycken autoimmuna sjukdomar. Det började med att jag som 20-åring fick diagnosen svår ledgångsreumatism, RA, efter ett snabbt insjuknande. Efter 8 år på cellgifter, biologiska läkemedel, kortison och inflammationshämmande så började jag att söka efter en egen lösning – fri från mediciner. Det tog mig 1,5 år att hitta rätt och för att bli av med mina symptom, och idag har jag inga tecken på sjukdom, utöver en stelopererad handled.

Några år senare blev jag gravid och drabbades då av ytterligare en autoimmun sjukdom, en väldigt ovanlig sådan. Jag hade blivit lite väl frikostig med ”avsteg” i min kost efter att ha varit symptomfri i några år. Min kosthållning innan det var väldigt strikt, och jag åt i princip aldrig något utöver det jag ansåg vara bra mat. Jag sov också för lite och arbetade alldeles, alldeles för mycket. Jag lyssnade helt enkelt inte på kroppen. Jag skulle ”bara” innan förlossningen. Mot bättre vetande. Men jag lyckades att äta (och träna!) mig symptomfri ännu en gång, och numera har jag hittat en balans i min kosthållning. Jag vet vad jag mår bra av!

Jag är ingenjör i grunden, licenserad kostrådgivare, diplomerad ICF-coach och jag har också läst en del fristående kurser i fysiologi, psykologi och cellbiologi. Vad gör jag annars? Jag håller mig sysselsatt med pilates, vandring, meditation och med att vara mamma. Men jag går också kurser i personlig utveckling och vidareutbildningar inom coachning.

Jag arbetar även med ledarskapsutveckling och som karriär- och livscoach, och driver hemsidan mariasaren.com