Om mig

Optimal hälsa handlar om att ständigt arbeta med, och utmana både sin fysiska och mentala form!

Här på Matstarkt skriver jag om mina erfarenheter kring kostens påverkan på vår hälsa, och hur jag har lärt mig att tolka min kropps signaler – Hur och vad den mår bra av! Alla behöver hitta sin egen väg, och vad som innebär ”balans” för just en själv.

Jag är utbildad ingenjör, kostrådgivare och certifierad coach med ett stort intresse för hur maten vi äter, och hur vi lever påverkar vår hälsa. Jag har själv gått igenom de flesta hormonella obalanser man kan ha, och mina tonår präglades av höga nivåer androgener i kombination med högt kortisol och problem med blodsockerhantering. Under 20-årsåldern fortsatte kortisolet att vara högt till följd av medicinering och livsstil, men här byttes en obalans i androgener ut till låga sköldkörtelhormoner, lågt progesteron och lågt östrogen. Jag var ett vrak. Det var först när jag fyllde 30 år som jag hade lyckats få rätsida på mina hormoner efter nästan två års envist arbete.

Min hälsoresa började när jag var 21 år gammal och blev svårt sjuk i ledgångsreumatism, Reumatoid Artrit. På fem månader gick jag från att ha ont i en armbåge till att inte kunna ställa mig upp själv. De efterföljande åtta åren präglades mina dagar av trötthet, värk och skov som avlöste varandra. Man kan nog säga att jag antingen mådde dåligt eller värre, och sällan eller egentligen aldrig bra. Jag fick en hel uppsjö av mediciner i form av cellgifter, bilogiska läkemedel, kortison och inflammationshämmande vilka gjorde mitt liv lite enklare. Men under den här tiden bröt jag också benet två gånger, båda handlederna, båda armbågarna och ett revben utöver att jag tappade en hel del av mitt hår. Samtidigt som jag arbetade heltid och ville göra karriär. Det här var inte hållbart så jag bestämde mig för att söka efter en annan lösning, fri från mediciner. Det tog mig ett och halvt år att bli helt symptomfri och jag är det än idag.

Idag arbetar jag heltid som coach där jag hjälper människor att hitta vad de vill göra, att våga följa sina hjärtan och att hitta sina drivkrafter. Jag arbetar mycket med självledarskap och självutvärdering. Utöver detta så läser jag oerhört mycket inom funktionsmedicin och personlig utveckling, och jag både går och håller kurser i detta. Men jag är också mamma, fru och dotter och jag spenderar så mycket tid jag bara kan med min familj.

Ni kan se mer om mig och min coachning på mariasaren.com

/Maria