Frukost

Här kan du hitta några frukostrecept!


Mättande nötbröd

100 g hasselnötter med skal

100 g mandlar med skal

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

100 g linfrön

100 g solrosfrön

100 g sesamfrön

100 g kokosflingor (om man inte gillar kokos kan man ta mer av något annat)

6 hela ägg

1 dl olja, föredragsvis smaklös kokosolja alternativt olivolja eller avokadoolja.

En nypa salt

-> Mät upp samtliga fröer och nötter i en bunke. Kläck äggen i en annan bunke och rör de lätt med en gaffel för att blanda äggula med äggvita. Äggen ska inte vispas fluffiga utan bara röras om! Häll på olja, salt och nötblandning och rör runt lätt. Häll i smeten i en smörad, avlång brödform (gärna med bakplåtspapper) och grädda mitt i ugnen på 140°C i ca en timme. Låt sedan brödet vila under natten eller motsvarande tid, då det behöver sätta sig innan du skär skivor av det.


chia-seed-pudding-5-1024x682

Chiagröt

2,5 dl kokosgrädde

2-3 msk chiafrön

1 msk Äpplecidervinäger

En nypa osötad vaniljpulver

Kardemumma

Ingefära

Kanel

-> Häll i samtliga ingredienser i en glasburk eller liknande, rör väl, och låt sedan stå i kyl ett par timmar.

Tips: Chiagröten går att smaksätta i oändlighet, med bär, kryddor, kakao, nötter… och du kan toppa med bär, nötter osv. Kör på!


Krämig omelett

4 ägg

0,5 dl Vatten

2 msk Majonäs, hemgjord på smakneutral kokosolja*

Finhackad lök

Finhackad tomat

Finhackad paprika

Salt

Peppar

-> Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffigt tillsammans med vatten, majonäs och kryddor. Stek löken och häll därefter i smeten. Strö över tomat och paprika och låt omeletten sätta sig på svag värme i 15-25 minuter.

*Kokosolja tål höga temperaturer utan att förstöras


Kaffe ”latte”

En stor kopp kaffe

1-2 msk Ghee eller smör

1 msk kokosolja

En nypa vanilj

En rågad tesked hydroliserat kollagen – Frivilligt!

-> Kör i en blender eller stavmixa fluffigt! Om du tillsätter kollagen, blanda i det efter mixning då kollagenet annars kan förstöras.

Tipset: Smaksätt med någon droppe pepparmyntsolja, kardemumma, kakao, kanel…


Iskaffe

1 stor kopp kaffe

2 msk Ghee (smör klumpar sig när det blir kallt)

Is

->Mixa kaffe och Ghee fluffigt. Häll över is!


Frallor

image

3 äggvitor

1,5 msk äppelcidervinäger

3 dl mandelmjöl

5 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2,5 dl kokande vatten

Salt

-> Vispa äggvitor och äppelcidervinägern hårt. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat bunke. Häll i kokande vatten och salt i äggblandningen och rör om försiktigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd runt, luften ska finnas kvar i smeten så blanda inte för hårt. Klicka därefter ut dem på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 180 grader i ca 45-50 minuter.


Kokoskefir

Det krävs att man har inhandlat kefirkorn här!

ca 5 dl kokosgrädde

Kefirkorn

-> Lägg kefirkornen och kokosgrädden i en glasburk. Ställ i kylen och efter 24-48 timmar har du kokoskefir! Sila kefiren i en plastsil och använd kefirkornen till en ny sats. Man behöver lägga dem i mjölk med jämna mellanrum, kanske 1-2 gånger varannan månad!


Kokosyoghurt

ca 5 dl kokosgrädde

2 kapslar probiotika

-> Lägg kokosgrädden i en glasburk och häll ut innehållet i probiotikakapslarna i kokosgrädden. Rör runt. Lägg löst på locket, det behöver komma luft till. Låt stå i ugnen i ca 40 graders värme i 12-24 timmar (det räcker ofta att ha endast lampan tänd). Ugnen får inte bli för varm då bakterierna då dör.

Tips: Smaksätt med äkta vaniljpulver


Fröknäcke

2 dl solrosfrön

1,5 dl kokosflingor

1 dl linfrön

0,5 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

1,5 msk kokosolja

1 tsk salt

Svartpeppar, rosmarin eller någon annan valfri smaksättning

4 dl vatten

-> Blanda frön, kokosflingor och kryddor. Rör därefter ner kokosoljan med en gaffel. Häll i vattnet och vispa jämnt. Det kanske ser löst ut först men det sväller fort! Låt stå ett par minuter och bred därefter ut blandningen på två stycken plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en slickepott så att det blir tunt och fint.

Grädda båda samtidigt i ugnen på 100 grader i ca 60 minuter. Byt plats på dem och sänk temperaturen till 70 grader. Här kan du också slica dem i rutor om du vill, så blir de enklare att knäcka sen när de är klara. Låt dem stå i ytterligare 1-2 timme tills de blivit bli torra och hårda.

*Att sänka temperaturen bevarar inte bara nyttighter som vitaminer, mineraler och antioxidanter utan är särskilt bra för fettet i fröer och nötter! Dessa fetter är känsliga enkelomättade och fleromättade, och förstörs lätt vid upphettning varpå även skadliga ämnen kan bildas. Ta därför för vana att sänka temperaturen vid matlagning, det får lov att ta lite längre tid.


Perfekt kokta ägg

Ägg

Vatten

Kastrull

🙂

-> Lägg äggen i en kastrull med vatten. Låt koka upp, sätt därefter timern på 7 minuter och sänk så att de sjuder. Kyl – Klara!


Äggmuffins

5 ägg

1 dl kokosflingor

1 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

Valfria grönsaker, exempelvis babyspenat, rivna morötter etc

1 tsk bakpulver

-> Vispa upp ägg fluffigt. Rör därefter ner kokosflingor och bakpulver. Häll ut smeten i muffinsformar och fördela grönsakerna. Baka i ugn på 120 grader tills de blivit fasta!


Varm choklad

2,5-3 dl kokande vatten

1 msk kokosolja

1 msk ghee eller smör (ghee gör att smaken blir lite kola-aktig)

1-3 msk kakao beroende på hur stark smak man önskar

En nypa äkta vaniljpulver

En liten nypa glycin

-> Vispa med stavmixer eller kör i en mixer.


Smoothies

smoothie

I smoothies kan man experimentera i all oändlighet med ingredienser; spenat, grönkål, äpple, björnbär, blåbär, hallon, tranbär, jordgubbar, apelsin, morot, avokado, banan, äpple, lime, citron, rödbeta, vinbär, kokosgrädde, kokosyoghurt, gurka, grädde, grapefrukt, vitkål… tänk bara på att det är hela grönsaker och frukter som gäller – Inga juicer!

Tips: Tillsätt gärna lite kollagenpulver i för hud, leder och andra mjukdelar! Äter du spirulina eller chlorella så är det också helt godkänt.


Smoothie

1/3 gurka

1 näve grönkål

1 näve spenat

1 grönt äpple

1 avokado

Lite vatten

-> Mixa slätt i matberedare eller mixer


Smoothie

1/3 gurka

1/2 pressad citron

1 näve spenat

1,5 dl hallon

1 avokado

Vatten

-> Mixa slätt i matberedare eller mixer


Smoothie

1 banan

1 näve spenat

1 näve grönkål

1-3 msk kakaopulver

En nypa äkta vaniljpulver (frivilligt)

Ca 1-1,5 dl kokosgrädde

-> Mixa slätt i matberedare eller mixer

Tips! Använd gärna bananer som fortfarande är lite gröna, det är betydligt bättre för tarmfloran!


Smoothie

1,5-2 dl blåbär

1 ägg (rått)

ca 2-3 msk nötsmör (tex mandelsmör)

1 näve spenat

-> Mixa slätt i matberedare eller mixer


Smoothie

1 liten rå och skalad rödbeta

1  banan

2-3 msk nötsmör

2 dl frusna hallon

Tips! Använd gärna bananer som fortfarande är lite gröna, det är betydligt bättre för tarmfloran!


Smoothie

1 dl björnbär

1/2 apelsin

1 lite morot

1-2 dl kokosyoghurt