Lunch & Middag


 

image

Krämig soppa med blomkål och jordärtsskocka

4 dl Fiskbuljong, hemgjord. Koka på räkskal eller fiskben.

1 dl jordärtsskocka hackat

4 dl blomkål grovt hackat

Vatten

Salt

Peppar

Valfri fisk (förslagsvis vit fisk och lax)

-> Koka jordärtsskocka, blomkål och kryddor till det blivit mjukt. Stavmina slätt. Häll därefter i den tärnade fisken och låt det sjuda på svag värme i ett par minuter. Fisken ska inte bli överkokt. Servera direkt!


image

Morotspasta

2-3 morötter

1/2 finhackad Gul lök

Valfri färs

1 msk tomatpuré

Persilja

1-2 klyftor pressad vitlök

Salt

Vitpeppar

Några minipaprikor

Riv morötter till långa skivor med potatisskalaren. Stek lök, tomatpuré, persilja, vitlök, minipaprikor och färs i rikligt med smör. När detta börjat få färg, lägg även i morotspastan och sänk värmen. Låt allt dra på svag värme i 10 minuter innan servering!


Asiatisk kycklinggryta

med koriander, lime & kokos

5 dl kycklingfond

Kycklingkött

2,5 dl kokosgrädde

1 stor paprika

1 gul lök

3 msk Röd currypasta

3 limeblad

Vatten

Salt

Peppar

-> Stek grönsaker, currypastan och koriander i smör eller kokosolja. Häll på kycklingfonden, limeblad och kycklingen, låt koka i 15 minuter. Salta och peppra. Servera!


Tacogratäng

500 g nötfärs

1 finhackad gul lök

1 hel zucchini, skivad i tunna skivor

2-3 msk Tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 dl hemgjord majonäs på smakneutral kokosolja*

Tacokrydda:

2 msk paprikapulver
1 tsk lökpulver, utan tillsatser
1 tsk vitlökspulver, utan tillsatser
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
1 msk oregano

-> Stek köttfärs, lök och tomatpuré i smör (eller ghee) och tacokrydda. Häll på de krossade tomaterna när blandningen fått färg, och dra av från värmen. Blanda ner majonäsen när det svalnat något. Varva sedan köttfärsröra med de skivade zucchiniplattorna, och grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter på 120°C.

*Kokosolja tål höga temperaturer

Det är snällare för näringsämnena i maten om man sänker temperaturen vid tillagning!


Vitkål- och blomkålsmos

1 blomkålshuvud, grovt hackat

1 medelstort vitkålshuvud, grovt hackat

50-100 g smör

Salt

Vitpeppar

-> Koka blomkål och vitkål mjukt i saltat vatten. Häll av vattnet, klicka i smör och kryddor och vispa slätt och fluffigt.

Tips: Använd rödkål för fin färg på moset!


Broccolimos

2 medelstora broccoli

50-100 g smör

Salt

Vitpeppar

-> Koka broccolin mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, klicka i smör och kryddor och vispa slätt och fluffigt (lättast i matberedare)


Vikålsris

1/2 vitkålshuvud

-> Riv vitkålen med kniv i matberedare så att det blir som ”riskorn”. Värm i ugn om så önskas eller servera kallt.


Jordärtskocke- och blomkålsmos

Hälften jordärtskocka

Hälften blomkål

50-100 g smör

Salt

Vitpeppar

-> Koka dem mjukt i saltat vatten. Mixa slätt tillsammans med smör och kryddor.


Rotselleri-, viktål och jordärtkockegratäng

1 rotselleri

2 dl viktål

0,5-1 dl jordärtskocka

3-4 dl Grädde eller kokosolja

6 msk majonäs hemgjord*

Salt

Vitpeppar

-> Finhacka rotsellerin till tunna ”potatisstora” skivor. Strimla vitkålen och jordärtskockan. Blanda majonäsen, grädde/kokosgrädde och kryddor. Varva grönsakerna i en form och häll därefter över gräddblandningen. Grädda i ugn på 120 grader i 50 minuter.

*Se recept under ”övrigt”


Laxgratäng

500 g lax

1 finhackad gul lök

1 pressad citron

1 hel zucchini, skivad i tunna skivor

2-3 msk Tomatpuré

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl hemgjord majonäs på smakneutral kokosolja

Riven ost

Hackad dill

Salt

-> Stek lök, citron och tomatpuré. Häll på grädden och låt svalna. Skär zucchinin i fina skivor och tärna laxen. Varva gräddbladning, zucchini, lax och majonäs i en form. Grädda i ugnen i 35-45 minuter på 120 grader. Riv över osten innan servering.

Det är snällare för näringsämnena i maten om man sänker temperaturen vid tillagning! Det gör dessutom fisken mer saftig.


Rotselleripommes

Dessa är minst lika goda som potatis-pommes!

En hackad rotselleri

Salt

Kryddor så som dragon, timjan osv

Olja och/eller smör (använd smaklös kokosolja för krispigt resultat)

-> In i ugnen i en långpanna tills de fått fin färg.


Aubergine-lasagne

1 Aubergine

200 g nötfärs

Majonäs*

Tomatpuré

Skivad tomat

Salt och peppar

-> Skiva aubergine och tomat. Blanda nötfärsen med tomatpuré och majonäs till en ganska ”fast” smet, som om du skulle göra köttbullar. Varva därefter auberginen i en ugnsfast form med köttfärsblandnin och kryddor. Baka i ugn på 120 grader i ca 50-55 minuter.

*Hemgjord på MCT eller kokosolja

Det är snällare för näringsämnen i maten att sänka temperaturen i ugnen vid tillagning!


Zucchinipasta

1 stor zucchini

-> Skala zucchinin med potatisskalare till fina skivor. Koka försiktigt!


Shiritakinudlar

1 paket shiritakibnudlar

-> Skölj väl och koka sedan.


Pizzabotten

*Receptet på pizzabotten är taget från 56kilo.se

Pizzabotten

100 g riven parmesan (Tips är att ta hälften riven mozzarella och hälften parmesan)

4 ägg

0,75 dl vispgrädde

2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

lite salt och torkad oregano

-> Sätt ugnen på 140 g. Vispa ägg fluffigt. Vispa sedan ner fiberhusk, grädde och salt. Blanda sist ner osten. Häll över degen på plåt. Låt stå ca 5 minuter. Grädda i ugn ca 25 minuter. Lägg på valfri topping. Grädda i 250 g tills osten smält och allt fått fin färg.

*För en god tomatsås – se recept under övrigt


Varm grönkålssallad med ingefära och lax

ca 200 g hackad grönkål

2 dl kokosgrädde (jag rekommenderar garant)

Färskriven ingefära alt torkad

Salt och peppar

1/2 pressad citron

Kallrökt lax

Rostade mandlar (torrosta i stekpanna)

-> Häll upp grönkål, kokosgrädde och kryddor i en wok- eller stekpanna. Stek på tills den mjuknat. Hacka laxen och blanda med salladen, toppa med rostade mandlar.


Pannkakor

2 dl grädde / Kokosgrädde

1 dl vatten

4 ägg

1 msk fiberhusk

salt

-> Vispa äggen pösiga och rör därefter ner övriga ingredienser. Låt smeten stå i 5 minuter innan stekning i smör!


Avokadosoppa

2 portioner

2 stora avokado

4 dl grönsaks- eller kycklingbuljong (utan tillsatser)

2dl grädde / kokosgrädde

1/2 citron

Salt och vitpeppar

-> Koka upp buljongen med citron och kryddor. Blanda i grädde och avokado efter att det kokat. Rör slätt med stavmixer!


Chicken fingers

4 personer

1 kg kycklingfiléer

3 ägg

150 g riven parmesan

5 dl mandelmjöl

Salt och peppar

Paprikapulver

-> Skär kycklingen i bitar. Vispa äggen lätt. Blanda parmesan, mandelmjöl och kryddor. Doppa kycklingen i äggen, och vänd därefter ner dem i mjölblandningen. Lägg på en bakplåt och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.


Coleslaw

1/2 vitkålshuvud finrivet

Morot finrivet

1 dl majonäs*

2 tsk dijonsenap

Salt och peppar

ca 2-3 msk vatten

-> Blanda majonäsen med dijonsenap, kryddor och vatten till önskad konsistens, den får inte bli för lös. Blanda därefter ner majonäsen med vitkål och morot.

*Hemgjord majonäs, se recept under övrigt. 


Hamburgare i isbergssallad

500 g nötfärs

1 ägg

1 msk fiberhusk

Salt och peppar

Valfria kryddor, exempelvis

Några hela blad isbergssallad

Hamburgedressing*

Skivad tomat

Finhackad gul lök

-> Blanda nötfärs, ägg, fiberhusk och kryddor. Forma till hamburgare och stek i smör. Servera i isbergssalladsblad

*Se hamburgedressing under övrigt


Brysselkål med sidfläsk, lök och hasselnötter

Färsk brysselkål

Sidfläsk orimmat (färskt)

1 gul lök finhackad

Hasselnötter som torrostas i stekpanna

Riven parmesan (valfritt)

Smör eller smaklös kokosolja

Salt och peppar

-> Halvera brysselkålen och lägg dem i en långpanna. Blanda med smör/olja, finhackad lök och kryddor. Baka i ugnen i ca 20 minuter på 140 grader. Hacka upp sidfläsket och häll över brysselkålen. Ställ in i ugnen på ytterligare 20-30 minuter. Torrosta under tiden lite hasselnötter. När brysselkålen och fläsket fått fin färg, ta ut det och blanda med hasselnötter och ost.


Pizzasallad

1/2 rivet vitkålshuvud

ca 2-3 msk Äpplecidervinäger

ca 0,5 dl Olivolja

Svartpeppar

Örtsalt – rekommenderar örtsalt från spicemaster


Avokado och broccolisoppa

1 stor broccoli

1 mogen avokado

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong (utan tillsatser)

2dl grädde / kokosgrädde

1/2 citron

Salt och vitpeppar

-> Hacka broccolin, både stam och krona. Koka upp buljong och hela broccoli med citron och kryddor. Blanda i grädde och avokado efter att broccolin mjuknat. Rör slätt med stavmixer!


Svamp- och lökröra med shiritakinudlar

250 g champinjoner

1 gul lök

smör att steka i

2 tsk dijonsenap

1 dl buljong

Shiritakinudlar

Salt

Svartpeppar

-> Stek svamp och lök i smör i en varm panna. Skölj nudlarna väl. När svampen börjar bli klar, häll över buljong, senap och nudlar och låt det koka några minuter.


Grönsakssoppa

5 dl buljong

Vatten

1 skivad morötter

ca 3 dl rotselleri hackat i tärnor

1 skivad palsternacka

Purjolök efter smak

1 paprika

1 tärnad zucchini – kokas separat i lite vatten

Färskriven ingefära

Gurkmeja

Svartpeppar och salt

En skvätt kanel

Smör

-> Fräs grönsaker (förutom zucchinin) och kryddor lätt i lite smör i botten på en kastrull. Slå på buljongen och låt stå och sjud i ca en timme. Hacka upp zucchinin och koka den i så lite vatten som behövs för att täcka den. När den är mjuk – mixa slät med stavmixer och häll ”purén” i soppan. Zucchinin fungerar som redning.

Tips: Frys in kokt puréead zucchini som du kan använda som redning i buljonger och såser!

Att sänka temperaturen är snällare för alla näringsämnen i kycklingen, och den blir dessutom saftigare!


Hel kyckling i ugn

1 ekologisk kyckling

2 schalottenlök

2 msk äpplecidervinäger

1/2 morot

Vitlök

Salt och peppar

Valfri kryddning

-> Lägg kycklingen i en lerform med lock. Blanda äppelcidervinäger med valfria kryddor. Grovhacka grönsakerna och blanda det med kryddblandningen. Lägg blandningen i kycklingen. Gnid även in kycklingen med kryddblandningen du har gjort runt om. Baka i ugn på 120 grader i 1-2 timmar beroende på storlek på kyckling.

Tips! Krydda gärna med hela bitar ingefära, paprikapulver för fin färg, gurkmeja, kanel, chili, färsk basilika och oregano, rosmarin eller varför inte lite mynta och lime? 


Grillat lamm med rökig marinad

Lamm till 4 personer

Marinad

4-5 msk Tomatpuré

5 msk smaklös kokosolja

2-3 kvistar mortlad, färsk Rosmarin

1 msk soya (glutenfri eller champinjonsoya)

ca 1 msk Honung

2-3 pressade Vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

ca 1 msk sambal oelek

En skvätt rökig whiskey

-> Rör bara ihop allting och gnid in lammet med blandningen. Låt stå i kyl i ett par timmar, ju längre desto bättre, innan tillagning.


Fransk ”potatissallad” gjord på rotselleri

1/2 rotsellerihuvud

1 palsternacka

1 röd lök

5-6 rädisor

Ruccola

Marinad

1 msk dijonsenap

1 msk äpplecidervinäger

1 dl olivolja

Kapris

Salt och svartpeppar

-> Tärna och koka rotselleri och palsternacka mjuk. Låt svalna. Skiva rädisor och finhacka rödlöken. Blanda rotfrukter, lök, rädisor, ruccola och marinad. Klart!


Ugnsbakad tomat

2-3 stora tomater

Salt och peppar

Valfri kryddning

Riven parmesan

-> Skär tomaterna i halvor. Krydda och baka i ugn på ca 120 grader i 30-40 minuter beroende på hur stora dem är. Riv över parmesan innan servering!


Shiritakinudlar med svampsås

2 paket shiritakinudlar

1 gul lök

ca 200 g champinjoner (eller valfri svamp)

1-2 dl gröna ärtor

0,5 dl buljong (föredragsvis kyckling)

Smör

Salt och peppar

Curry eller annan valfri kryddning

2 ägg

-> Stek hackad gul lök, ärtor och skivade champinjoner i rikligt med smör och kryddor. Skölj shiritakinudlarna väl. När löken, ärtorna och champinjonerna börjar bli klara, häll på buljong och shiritakinudlar. Ta av stekpannan från spisen och kläck ner äggen och rör runt tills de stelnat.


Sparris inlindat i lufttorkad skinka

1 knippe sparris

1 paket lufttorkad skinka av bra kvalitet*

-> Skär av den träiga biten på sparrisen. Linda in sparrisen i skinkan och baka i ugn på 150 grader tills de blivit mjuka

Tips: Servera gärna med en god, varm sallad – Se svampsallad nedan

*Leta efter en skinka med få tillsatser


Svampsallad

200 g valfri svamp

200 g valfri ”bladmix”

4-5 kokta rödbetor

En näve Valnötter

Salt och peppar

Smör

-> Hacka och stek svampen i smör och kryddor. Blanda den därefter med en mix av gröna bladgrönsaker, hackade skivade rödbetor och toppa med en näve valnötter.


Stekt aubergine

En aubergine

Smör

Salt och peppar

-> Skör auberginen i runda skivor och stek i rikligt med smör! Toppa dem med exempelvis lite stekt nötfärs och tomat eller ät dem bara som de är!


Fylld paprika med champinjoner, bönor och lök

4 stora paprikor

Champinjoner

Lök

Kidneybönor

Smör

Salt och peppar

Oregano och basilika

Majonäs*

-> Skölj och koka bönorna enligt paketet. Skär toppen av paprikorna och gröp ur dem på kärnor. Stek champinjoner och lök i smör tillsammans med kryddorna tills de fått lagom med färg (inte för mycket). När bönorna är kokta, blanda dem med grönsaker och majonäs. Fyll paprikorna med blandningen och grädda i ugn på 120 grader i ca 50 minuter.

*Hemgjord på kokosolja


Auberginepizza med fetaost och färsk basilika

1 aubergine

Tomatpuré

1 paket fetaost

Salt och peppar

Färsk basilika

Smör

-> Skiva auberginen (på längden eller tvären beroende på vad du får plats med i stekpannan). Stek skivorna på varje sida. Bred på tomatpuré och salta och peppra. Smula över fetaosten och toppa ed lite färsk basilika