Övrigt

 

image

Buljong

Märgben (föredragsvis kyckling, nöt, gris eller vilt)

Grönsaker av valfri sort, grovhackade

2-3 matskedar vinäger, gärna äpplecidervinäger

Salt

Kryddor efter smak

-> Lägg alltihop i en gryta och koka upp, vrid därefter ner värmen och låt det sjuda lätt. Nöt, gris och vilt behöver koka i åtminstone ett dygn medan kyckling kan koka 8-24 timmar. Sila därefter av ben och annat så att det blir en klar buljong. Man kan frysa in det i iskuber eller vad man nu vill, om man inte vill ha den som bas i matlagningen resten av veckan.

Specifika recept på på buljonger kommer längst ner! 


Majonäs

1 ägg

1-2 msk äpplecidervinäger

Smaklös kokosolja, avokadoolja eller MCT-olja

1 msk senap

Vitpeppar

Salt

-> Kläck ägget i en glasburk där du kan få ner en stavmixer. Häll i vinäger, senap och kryddor. Börja vispa med stavmixers samtidigt som du häller på olja. När majonäsen får önskad konsistens så är den klar.

Tips: Smaksätt med vitlök, chili, dragon, ramslök, lime, koriander eller håll den naturell.


 

image

Ghee

500 g osaltat smör

-> Smält smöret i en gryta. Låt det aldrig koka, utan sjud (svaga bubblor) det på svag värme i ca 2 timmar. Smöret kommer att dela sig vad gäller mjölkprotein, där största delen kommer att lägga sig på ytan medan lite lägger sig på botten. Rör inte om i grytan utan ”skumma” av mjölkproteinet emellanåt med en sked. Efter ca 2 timmar filtrerar du ned det genom ett kaffefilter i glasburkar.

Ghee får en härlig kolasmak och klarar sig i rumstemperatur. Perfekt för dig som är väldigt känslig mot mejerier, eller för dig med mag- och tarmproblem. Det håller i åtminstone något år!


Bearnaise_sauce_tasting_table_culinary_institute_steak_recipe_944

Sås – grundrecept

6 st äggulor

500 g smör
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
0.5 dl vinäger
1 dl vatten

Salt för avsmakning

-> Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila detta, och häll det i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under idogt vispning.
Salta och smaka av!

Tips: Den här såsen kan användas till Bearnaise, grönpeppar eller smaksättas med valfria kryddor, grönsaker, svamp osv! Go nuts!


Citrondryck med smak av ingefära och kanel

2-3 citroner

En färsk ingefära

Kanel

1-2 tsk Glycin

Vatten

-> Skala ingefäran och hacka upp den. Koka den tillsammans med kanel i vatten. Låt stå till det svalnat. Pressa under tiden citroner i en kanna och blanda i 1-2 tsk glycin. När ingefärsblandningen är ljummen, häll över den i kannan med citron och toppa med vatten. Förvara i kyl och drick innan sänggående!


Koriandersalsa med mango

Finhackade tomater

Finhackad gul lök

Finhackad paprika

Koriander

Finhackad mango

Pressad lime

Hackad chili

Salt

-> Mixa allt


Avokadopuré

2 stora avokado

2 ugnsrostade vitlöksklyftor

1/2 pressad citron

Salt

Vitpeppar

-> Skala vitlöken och lägg dem i en ugnsfast form i ugnen på ca 180°C i 30 minuter. När vitlöken är klar, tar du ut den och låter den svalna. Mosa avokadon med citron och kryddor under tiden, och blanda därefter ner vitlöken. Rör så att den blir jämnt fördelad.


Hamburgedressing

1 dl majonäs hemgjord

1 msk tomatpuré

1 tsk honung

1 tsk dijonsenap

Chiliflingor alt färsk hackad chili

Salt och peppar

Finhackad gul lök


Tomatsås

1 burk krossade tomater

Pressad vitlök

Basilika

Oregano

Salt och peppar

Örtsalt – rekommenderar örtsalt från spicemaster

-> Koka allt på svag värme till valfri konsistens


Pesto

50 g pinjenötter

1 basilika

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

70-80 g parmesanost

salt och peppar

-> Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna, ha koll de ska inte brännas eller få för mycket färg. Mixa sedan allt i mixer, det ska inte vara för slätt.

Tips! Om du vill göra en sås av det, blanda ut det med lite majonäs och vatten!


Sås med smak av rosmarin och tranbär

2 dl kokosgrädde

0,5 dl lingon

3-4 stänglar färsk rosmarin

Salt och peppar

1 dl kycklingbuljong

-> Mortla rosmarinen grovt. Koka kokosgrädde med lingon, rosmarin, buljong och kryddor i minst 20 minuter. Ju längre det får koka, desto godare bli smaken.

Tips! Red gärna av såsen med kokt, puréead zucchini eller annan ”neutral” grönsak. 


Kycklingbuljong med ingefära

Kycklingbuljong är min favorit! Den kan drickas som den är, med lite kokosgrädde eller användas i såser, soppor och grytor!

1 hel ekologisk kyckling

1-2 liter Vatten (det ska täcka kycklingen)

2-3 msk äpplecidervinäger

2 morötter

1 gul lök

1 palsternacka

En stor bit ingefära, skalad och finhackad

Skalad gurkmeja

Vitlök finhackad

Lite kanel

-> Koka allt i några timmar i en gjutjärnsgryta med lock. När köttet är klart, ta ut kycklingen, låt svalna och plocka av köttet. Fortsätt att koka benen ihop med blandningen. Häll på mer vatten om det behövs! Den brukar vara klar efter 8-12 timmar.

Tips! Ta de ”rester” av grönsaker du har i kylen


Skaldjursbuljong

Skal av räkor (spara dem efter en räkfrossa!)

Vatten

-> Koka skalen i vatten i 30-45 minuter. Låt svalna och använd i fisksoppa!