Solskenshistorier

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Det finns otroligt många solskenshistorier där personer som lagt om sin kost fått fantastiska resultat redan efter någon, eller ett par veckor. De har blivit av med allt från ledvärk, migrän, hudåkommor till psykiska besvär. Underbart!

 

Men… givetvis gäller det här inte alla! Hur härligt det än är att läsa och höra om, så tycker jag att det är synd att det oftast är dessa personer som lyfts fram i diverse media. De allra, allra flesta får inte resultat så fort. Jag har arbetat med en hel del klienter, och framför allt personer med reumatisk värk av olika slag, och för dem tar det tid. Hur lång tid beror på hur länge man har varit sjuk, hur status är i dagsläget vad gäller inflammationer, hur ens livssituation ser ut och inte att glömma – ens ”skador”. Om man har varit sjuk en tid, så har man troligen också en del skador på både mjukdelar och skelett. Värken kvarstår förstås i de fallen, hur väl man än sköter sig. Det var till exempel en sådan skada som ledde till att jag själv valde att steloperera min handled. Skelettet var helt enkelt i ett allför dåligt skick, till och med obefintligt på sina ställen.

 

Syftet med det här inlägget är inte att slå ner på varken trovärdighet eller allvarlighetsgrad av värk hos de som har blivit ”friska” fort, utan snarare att tydliggöra att det inte alls hör till vanligheten. De flesta måste ha tålamod, och arbeta med fler delar av sitt liv än enbart kosten.

 

För mig tog det över ett år att bli helt symptomfri, vilket var en process, och jag fick även kika på andra delar av mitt liv för att nå hela vägen fram. Det är mycket som man säger föds ur trauma, både ”framgång och nederlag”, och det gäller även kronisk sjukdom. Viktiga frågor att ställa sig är därför:

 

  • När blev jag sjuk?
  • Var det någon särskild händelse som triggade sjukdomen?
  • Hur levde jag mitt liv när jag blev sjuk? Kost, stress, sömn, träning.

 

Trauma behöver inte vara psykisk, utan det kan också vara fysisk i form av skador. Man måste helt enkelt sätta sig ned och lära känna sig själv 🙂

 

Lita på processen, låt det ta tid och ge inte upp!

/M

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *