Alkohol skadar DNAt och ökar risken för cancer

Ja nu såhär i början på året kan man ju kika lite extra på alkohol!   Intressant studie om hur alkohol skadar DNAt i stamceller och på så vis ökar risken för cancer. Det är acetaldehyd som ligger bakom, vilket är ett extremt toxiskt ämne som bildas som en mellanprodukt när kroppen bryter ner alkohol, dvs etanol. Därefter bildar kroppen “vinäger” (acetat) som är ofarligt men det kan användas som energi och skapar den berömda “ölmagen”.

Det är också acetaldehyd som gör dig bakfull! Så ju mer bakfull du är ju sämre är du på att bryta ner det i levern till acetat, vilket innebär att alkoholen gör större skada i kroppen. För att förbättra den här proceduren så behöver kroppen glutation, och för att bilda glutatation behövs bla aminosyran cystein (som det finns gott om i ägg). En tallrik spenatsoppa med ägg hjälper alltså fint då det även innehåller magnesium och kalium vilket behövs fyllas på efter allt kissande. Ett glas vin då och då är ingen fara, men alkohol, och även rödvin(!!!) är inte bra i för stora mängder. Punkt. Det var dagens om alkohol det!

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.