Anti-age och köttets vara eller icke vara

Jag tittade på förra veckans avsnitt av vetenskapens värld häromdagen som handlade om hur man skulle leva länge och frisk! De presenterade ganska sunda saker skulle jag säga. En sak som de däremot inte hade med, som faktiskt är väletablerad vid det här laget, är hur stor positiv effekt styrketräning har på åldrande. Det är viktigt att röra på sig överhuvudtaget, men styrketräning är makalöst just när det kommer till att hålla kroppen ung. Extra intressant var det förstås med de personer som inte åldras som vi andra, då de har en genetisk mutation som gör att deras tillväxthormon är på en mycket lägre nivå än vår, och som gör att deras celler är inställda i reparationsläge istället för tillväxtläge. Det gav ju inte bara positiva effekter dock, utan hämmade tillväxten på alla vis.

 

När det kommer till stress så har man ju länge sett vad det gör med kroppen, och det är inte snyggt! Sen tror inte jag bara att det har med yttre påverkan att göra, utan lika mycket med inre påverkan.

 

Det som däremot gjorde mig lite trött var den där kött-debatten igen. Någonstans känns det som att det är en vilja att hitta ett samband mellan rött kött och cancer, eller alla typer av sjukdomar än vad som faktiskt måste vara sant.

 

Rött kött anses orsaka cancer när man tittar på observationsstudier. Det vill säga man observerar människor, eller mer korrekt, låter de fylla i ett frågeformulär med jämna mellanrum över sina matvanor och sedan tar de blodprover lite titt som tätt. Kan det vara så att de som väljer att äta rött kött istället för fisk, kyckling eller att vara veganer helt enkelt också väljer en hel del annat jämte kött? Eller kanske är det mer korrekt att säga att de inte väljer?! En person som aktivt väljer att äta mer fisk kanske också väljer mer grönsaker. En person som äter rött kött kanske gör det i form av en hamburgare med pommes till, eller varför inte en potatisgratäng. Man får ju titta på hela bilden! Dessutom så vet man fortfarande inte vad det är i rött kött som i så fall skulle orsaka cancer.

 

Veganer äter ju definitivt mer grönsaker och frukt, och är det någonting vi vet med säkerhet så är det den positiva effekten av att äta mer grönsaker och frukt! Fiberinnehållet får våra tarmar att arbeta men matar också vår tarmbiota som i sin tur stabiliserar vårt blodsocker, håller vårt immunförsvar på en lagom aggressiv nivå osv. Grönsaker innehåller dessutom ett oerhört brett sortiment av mineraler, vitaminer och spårämnen, men också lite annat smått och gott så som olika polyfenoler. Dessa behövs för byggnation, reparation och underhåll av alla våra celler, och för att enzymer, hormoner, signalsubstanser och allt annat ska fungera.

 

Det är helt klart att många äter alldeles för stora mängder kött, och med största sannolikhet med fel tillbehör. Personligen äter jag kött ett par dagar i veckan, det varierar lite, och fisk ett par dagar i veckan. Ägg äter jag däremot varje dag! Jag tror inte alls att det är farligt att äta kött, tvärtom så är jag fullständigt övertygad om att vi behöver det (om det är av bra kvalitet) men jag väljer hellre färska råvaror framför charkuterier. Jag baserar däremot inte min kost på kött, och framförallt äter jag oerhört mycket grönsaker. Jag är till 70% vegetarian kan man säga 🙂

 

Jag tror istället att de här livsmedlen gör oss gamla: 

  • Växtoljor av låg kvalitet så som majsolja, solrosolja, jordnötsoljan, rapsolja osv - särskilt upphettade
  • Socker
  • Processade spannmålsprodukter
  • Processade mejeriprodukter så som till exempel yoghurtar av olika slag. Många mejeriprodukter har en så lång innehållsförteckning att man blir mörkrädd
  • Kött, fisk och ägg av dålig kvalitet. Exempel är fiskodlingar, ej ekologiskt kött, ägg osv.

-> Utöver brist på rörelse, negativt tankemönster och att man letar alldeles för mycket utanför sig själv efter att bli tillfredsställd och nöjd med sitt liv när man istället bara kan vända sig inåt.

 

Jag inspireras väldigt mycket av människor som walk the talk, och som ser ut som jag skulle vilja se ut. Det verkar finnas fler vägar till Rom om man ska tro nedan personer, även om deras gemensamma nämnare är att de undviker skräpmat så som socker, processade livsmedel och spannmål.

 

28ed31d416f47ae5e86af91e14d1e3f9 Mark och Carrie Sisson - Över 60 år! (Mark Sisson är född 1953)

Äter en Paleo-baserad kost (grönsaker, kött, fisk, ägg, nötter, rotfrukter osv) med lite mejeriprodukter i form av ost

 

photo

Stephanie "Keto" Persson  - 49 år

Är strikt keto, dvs hög andel fett i kosten, lagom med protein och väldigt låg andel kolhydrater.

/M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.