Anti-aging effekt på huden med hjälp av bakterier!

Vad har ni för hudvårdsrutin? Personligen gör jag så lite som möjligt. Som ni säkerligen har märkt så är mag- och tarmkanalen med tillhörande tarmbiota ett av mina absoluta favoritämnen. En frisk tarmbiota motverkar allt från reumatism, diabetes, hormonrubbningar, migrän och eksem till depression och andra psykologiska tillstånd. Nu visar en studie att probiotika, dvs tillskott av bakterier även har en anti-aging effekt på huden!

 

Det var faktiskt i början på 1900-talet som biologen och immunologforskaren Elie Metchnikoff påstod att man kunde påverka sin hud via sin tarmbiota. Genom sin forskning förstod han vilken stor roll vårt mag- och tarmsystem har på hela vår kropp. Långt innan dess var detta förstås redan allmänt känt både inom ayurveda, kinesisk medicin samt schaminsmen, dvs hos indianerna, även om de inte hade några vetenskapliga studier som backade upp deras påståenden. På senare tid har man använt probiotika för att bota svår acne, psoriasis och andra eksem, vilket också ledde till frågeställningen om det även kan motverka ålderstecken på huden. Man vet ju att en frisk tarmbiota håller våra inre organ friska och krya, liksom vår hjärna, så varför inte även huden, vårt yttre organ?

 

Studier visar som sagt att tarmbiotan motverkar ålderstecken som rynkor, åldersfläckar och så vidare, men jag hittar inte särskilt mycket som förklarar exakt hur det här går till mer än teorier kring den inflammatoriska aspekten. Man tror också att bakteriefloran bidrar till att hudens kollagenproduktion främjas, men hur det fungerar återstår att se. Personligen så tror jag att en stor faktor är matsmältningen som ju tarmbiotan har en avgörande roll i. Det spelar ju ingen roll egentligen vad vi äter, utan vad vi smälter (som man säger inom ayurveda). Med en bra matsmältning så får ju kroppen en stor tillgång på mineraler, vitaminer, spårämnen och andra byggstenar i form av fett och protein samt en hel del antioxidanter för att bygga en så bra kropp den bara kan.

 

Kroppen är ju ett komplext system, och huden avslöjar mycket om hur kroppen mår på insidan. I många kulturer är det faktiskt just huden som har använts för att ställa en diagnos! 

 

Men det är inte bara via tarmkanalen som bakterier hjälper huden att leva livet, utan de små rackarna kan även appliceras direkt på huden, och nu forskas det mängder inom detta området! Vi har ju en riklig bakterieflora som lever överallt på och i oss, och då såklart även där. Utan tillräckligt med bakterier på vår hud så får vi lättare utslag och huden upplevs som "känslig". Bakterierna hjälper även till att läka skador och skyddar oss dessutom mot oxidativ stress! Ytterligare en anti-aging funktion alltså.

Eftersom jag alltid trott att hudvård kommer inifrån så har jag förmodligen helt omedvetet räddat min hud. Ingen mer rengöring än vatten och olja, inga hudkrämer och inget smink bortsett från läppstift på fest (tack för mina fina fransar Nathalie). Om man inte frenetiskt tvättar av ansiktet så behöver man nämligen inte en massa krämer, utan huden reglerar sig helt själv. Utan tvål,  kräm och annat skräp så får bakterierna på huden en mycket större chans till att överleva och frodas. Jag tror att vi gör oss själva en stor otjänst med alla rengöringskrämer, ansiktsvatten (särskilt med alkohol i), hudkrämer, foundation osv som bara försämrar levnadsvillkoren för våra hudbakterier. Det är som sagt då vi får "känslig hy" och måste smörja oss konstant med diverse skräp för att hålla fanan uppe, och det kan vara ganska tufft att ta sig ur den spiralen.

 

Städa upp på tallriken, svettas mer, var ute i frisk luft, torrborsta dig, duscha kallt och låt huden vara naturell så har du din "mirakelkur" som är helt oslagbar för huden!

 

/M

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.