Äppelpaj med vaniljsås

Äppelpaj
  • 2 dl vatten
  • 300 g smör
  • 3 dl kokosmjöl
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 äggvitor
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk kardemumma
  • Sötning valfritt

Koka vatten och kryddor, ta av från plattan och klicka ner smöret så att det får smälta. Blanda de torra ingredienserna väl och rör därefter ner äggvitan. Degen smular sig lite. Rör sedan ner smör- och vattenblandningen och knåda ihop det. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen några timmar, eller över natten. Jag lät den ligga ett dygn.

SKiva därefter äpplen och varva med smuldegen i en form, grädda i ugnen i ca 20-30 minuter på 160-180 grader.

Vaniljsås
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 3 äggulor

Valfri sötning, jag använde lite björksocker

Ta ca 1 dl grädde och vanilj och koka upp i en kastrull. Vispa samtidigt äggulorna fluffiga och häll därefter ner dem i den sjudande grädden under omrörning. Rör tills det har tjocknat och låt sedan svalna. Vispa resten av grädden, men inte alltför hårt. Vispa sist ner den avsvalnade äggulesmeten i grädden.

/M

En reaktion på “Äppelpaj med vaniljsås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.