Äta kött och vad är artegen föda?

Det här med att äta kött har ju blivit en extremt laddad fråga idag och med det kommer frågan: Vad är egentligen artegen föda för oss människor? Det cirkulerar många konstiga argument som att vårt mage- och tarmsystem inte är anpassat för att äta kött liksom våra tänder eller våra naglar. Det här är rent felaktigt. Tyvärr verkar det ju komma som en överraskning för de flesta att vi inte är kor. Eller kaniner. Här behöver man förstå vår matsmältning för att kunna dra några rimliga slutsatser.

Nu vill jag påpeka att jag i det här inlägget syftar på så kallad konventionell uppfödning av djur inomhus på kost som inte är artegen eller för den delen djur som kräver skövling av regnskog osv. Jag pratar om schysst djurhållning, närproducerat, utan antibiotika, steroider osv. Djur som fått gå ute och beta gräs, böka jord, äta rötter och allt annat som de är gjorda för. Så som vi hade det förr kort och gott. Det är en självklarhet att välja krav-märkt och ekologiskt. Helst vilt. Att bara välja svenskt kött är inte på långa vägar tillräckligt. Punkt.

Att djurhållning dessutom håller våra jordar levande är en helt annan diskussion, men en oerhört viktig en! Åkermarker och odling av spannmål, majs, ris och soja bidrar inte till en hållbar jord.

Ledtrådar om att vi faktiskt behöver animalier i vår kost:

Det finns ett flertal näringsämnen som vi människor behöver få från animalier, dvs djurriket. Här ingår bland annat omega 3 i formen EPA och DHA som jag har skrivit om tidigare men också vitamin B6, Vitamin A, järn, vitamin D, kalcium, kolin och vitamin K2 är exempel på detta. Det här beror inte alltid på innehållet av det specifika näringsämnet i vegetabilier utan hur tillgängligt och i vilken form det kommer. Det kan finnas hur mycket som helst av kalcium i spenat men om vi bara tar upp ca 5% av innehållet, vad gör det då? Vi behöver självklart även äta spenat och andra grönsaker, men kanske inte av just den anledningen.

Många upplever problem när de äter kött så som en “tyngdkänsla”, illamående eller allmänt obehag och det här skulle jag säga uteslutande beror på magsyra och enzymet pepsin. Eller rättare sagt – avsaknaden av detta! Det finns flera anledningar till att vi inte producerar tillräckligt med magsyra och enzym där näringsbrist är en av dem. Detta kan antingen bero på dåligt upptag i tarmen eller en ensidig kosthållning.

Vet ni förresten att Sverige är en stor exportör av kött i form av inälvsmat, hud, ben osv – dvs sånt som vi svenskar inte vill äta. Tvärtom så importerar vi muskelkött i form av filéer, köttfärs med mera. Hur hållbart är det här på en skala? Ät hela djuret!

Du kan läsa mer om näringsämnen på Chris Masterjohn sida eller Youtube-kanal – Den här killen är oerhört kunnig när det kommer till näringslära.

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.