Blir du stressad och begränsad av mål?

Tycker du att det är jobbigt att snacka om, göra och ens tänka på mål? Upplever du att du begränsar livet genom att sätta mål? Då skulle jag vilja påstå att du inte är på det klara med vad mål ska vara för dig. Du behöver fundera på varför, vad och hur du ska sätta dina mål. 

 

"Jag går genom de dörrar som öppnar sig"

- Björn Natthiko Lindeblad

Först och främst - att sätta mål handlar varken om att spika sin framtid eller leva i sin framtid. Att sätta mål handlar istället om att få klarhet, riktning och styrfart. Det handlar om att göra saker som får en att må bättre - både på kort och lång sikt - men också att göra mindre av det som får en att må sämre. Liksom det på kort och lång sikt. Men det gör dig också flexibel, och jag ska förklara varför längre ned. 

 

Så varför är mål viktigt? Vi är alltid på väg någonstans. Vart däremot beror på summan av de val vi gör på daglig basis - både våra vanor och våra mer aktiva beslut. Om vi då har ett mål så ökar det ju chansen i att vi styr mot en riktning dit vi faktiskt vill.

 

vad sätter vi för mål? Vilken typ av mål vi ska sätta beror på vilken typ av person vi är. Vissa människor mår bra av att sätta konkreta, materiella mål så som en viss lön, en ny bil, ha skrivit en bok osv. Det är egentligen ingenting fel med denna typen av mål, men däremot kan det vara svårt och omotiverande att nå dem. Dessutom kan det kännas "tomt" när man väl nått fram. Varför är det så? För att målet i sig saknar känsla och syfte. Får man istället in vad ett mål betyder i form av känsla, utveckling  och bidrag så är det ett starkt mål.

 

hur sätter vi mål? Vi utformar mål utefter vilka vi är. Detta bygger på att vi vet vad som driver oss och vad som får oss att må bra. Det är en konst och kräver arbete - ta gärna hjälp av en coach för att utforska dig själv. Ett mål handlar mer om intention och syfte än om en yrkestitel eller en bil. 

 

Vad är det som är flexibelt med att sätta mål? När vi vet vilka vi är, vad som driver oss och vad som får oss att må bra så kan vi lättare sortera bort allt klotter. Vi har lyft blicken och kan lättare se de dörrar som öppnas för oss. Så att ha mål gör helt enkelt att vi inte missar möjligheter. 

 

/M

 


Coaching i Göteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.