Brist på fibrer i maten ger mer allergier

Åtminstone på möss! Det man undersökte var en grupp möss som var särskilt framavlade för att ha jordnötsallergi, varpå man tittade på konsekvenser från kosten, och om en brist på fibrer i maten ger mer allergier.

 

Hur kan det påverka?

Vi kommer återigen tillbaka till tarmbiotan. Vilken "art" av vår tarmbiota som dominerar (balanserar!) beror på vilken typ av kost vi äter. På så vis påverkas också vilka ämnen som vår tarmbiotan tillverkar i utbyte, vilket primärt är olika typer av korta fettsyror. Så långt vet vi är säkert. Man tror nu att de sorterna som växer till sig på en fiberrik kost producerar en särskild fettsyra åt oss, som påverkar immunförsvaret genom att binda till immunceller vilka dämpar överaktivitet. Detta i sin tur ger upphov till ytterligare signaler som reglerar inflammation i mag- och tarmkanalen! Just inflammation är kopplad till ett överaktivt immunförsvar som svarar alldeles för ofta, och alldeles för mycket på saker som inte alltid är ett hot.

 

Varför tror man det?

Jo vad man gjorde i den här studien var som sagt att ta möss som hade en jordnötsallergi, och matade dem med en kost hög på fibrer så att deras tarmbiota växte sig stark. Därefter transplanterade man tarmbiota från de här mössen till möss med en steril tarm. Resultatet var att mössen efter transplantation uppvisade en betydligt mildare reaktion än tidigare, trots att de själv inte ätit några fibrer. Man testade även en annan sak, och det var att ge allergiska möss ett tillskott av dessa fettsyror i deras dricksvatten, varpå de också visade en betydligt mildare allergisk reaktion.

 

Huruvida detta  är applicerbart på människor eller inte, vet vi ju såklart inte, och om så skulle vara fallet så vet vi inte vilken typ av fibrer som kan ge den här typen av effekter. Det vi däremot vet är att vi inte ens äter en bråkdel av de fibrer människan fick i sig förr, vilket säkerligen medför konsekvenser. Det vore ju konstigt annars! Alla folkslag världen över har ätit mat för sin tarmbiota, inklusive inuiter. Förr konsumerades hela djuret, och inte bara filéerna där bindväv och annat blir till mat för vår tarmbiota.

 

Fibrer och åldrande

Andra observationsstudier har visat att fiberintag är den enda gemensamma nämnaren man kan hitta bland människor som åldras med värdighet och behåller både sin fysiska och mentala hälsa långt upp i åren. Man har även sett att risken för mag- och tarmcancer minskar drastiskt med högre fiberintag, men tror även att det påverkar andra typer av cancer.

 

Immunförsvaret sitter i tarmen, och ett överaktivt och feltriggat immunförsvar resulterar i inflammation vilket i sin tur leder till fler tillstånd än allergier. Autoimmunitet är ett exempel, men också eksem, hudutslag eller akne, huvudvärk, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, ledvärk, demens, diabetes, högt blodtryck och så vidare.

 

En riktigt bra bok jag rekommenderar är David Jonssons Magsmart! Väldigt välskriven och lättläst.

 

Läsa mer? Länkar HÄR,  HÄR och HÄR.

/M

 

En reaktion på “Brist på fibrer i maten ger mer allergier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.