Dieter och kostscheman

... är ingenting för mig! Jag kan inte ens följa det under en ynka dag. Man kan ju dock tro det med tanke på bloggens tema. Men näe. Jag ger heller inte mina kostrådgivningsklienter kostscheman. Dels för att det är otroligt få som faktiskt skulle följa det, och dels för att jag vill att de ska lära sig att tänka själva. Livet cirkulerar inte kring en plan. Möjligen cirkulerar istället planen kring livet.

 

Jag är helt enkelt inte särskilt mycket för riktlinjer och regler. Visserligen försöker jag tänka på att få i mig tillräckligt med kolhydrater vid ett par tillfällen i veckan, då jag har en tendens att glida in på en ketogen kost annars vilket jag inte mår så bra av. Oftast är det dock inget problem, för jag hinner bli sugen på linser eller havregrynsgröt. Till exempel. Förmodligen tänker ni nu att jag antingen blåljuger, eller att det är orättvist då ni bara längtar efter cheesecake. Men nu råkar det ju faktiskt vara så att jag har investerat en väldans massa år i min kropp, och sug ändras med kunskap. Det händer såklart att jag också blir sugen på en glass, men det är sällan, och mer sällan blir det med åren. Vill jag däremot gärna ha det så äter jag. Punkt. Gör det inte så komplicerat.

 

Att köra en diet och med jämna mellanrum belöna sig med skräpmat eller ätardagar skapar en osund relation till mat tror jag. Maten identifieras med belöning, självdisciplin, förbud och blir en källa för dåligt samvete eller självförtroende. Det blir fel. Mat är till för njutning och glädje, men också för att vårda och ta hand om sin kropp. Om inte det är kärlek så vet inte jag 😉

/M

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.