Genetik och sjukdom

Vet ni att mindre än 1% av all sjukdom orsakas av våra gener? Genetik och sjukdom behöver alltså inte hänga ihop. Gener kontrollerar INTE ditt liv. Underbart!

 

Men om det inte är gener som är orsaken bakom sjukdom, eller för den delen högt hårfäste eller rynkor, vad är det då? Vi ärver material från våra föräldrar i form av DNA, men det är vi som individer som bestämmer hur vi ska använda det, och det gör vi medvetet eller omedvetet genom vår livsstil. Vi är våra egna byggmästare! Det är nämligen signaler i miljön runt om varje cell, som styr genernas uttryck, dvs vilka som slås av och på. Signalerna beror på vår livsstil, kost, attityd, beteende, fysiska aktivitet och våra tankar.

 

Tyvärr ärver de flesta inte bara gener från sina föräldrar, utan även beteende, attityd och livsstil. Det betyder dock inte att vi har ett bestämt "öde", och oundvikligen hamnar i våra föräldrars fotspår. Eller mor- och farföräldrar heller för den delen. Ändrar vi livsstil, ändrar vi också utkomst.

 

Så vad påverkar våra gener negativt? Stress är en stor faktor! Liksom attityd, tankar och beteende, samt kost och träning. Man kan aldrig springa sig ifrån en dålig kost, men man kan i viss mån äta sig ifrån en sittandes livsstil. Kost påverkar alltså mer än träning, även om man inte kommer hela vägen utan fysisk aktivitet. Men som sagt är stress, tankar och beteende de allra största faktorerna till vad våra gener uttrycker.

 

Det jag har skrivit om ovan kallas för epigenetik, vilket är mitt absoluta favoritämne. Vi kan på ett medvetet plan styra vår kropps välbefinnande, både mentalt och fysiskt, till en extremt hög grad. Detta ger oss en enorm frihet! Helt fantastiskt. Visst inverkar gener fortfarande, tex hur lång du ska bli och vilken hud-, ögon- och hårfärg du får. Men de inverkar inte på det viktiga, nämligen vår mentala och fysiska hälsa, eller hur "smarta" vi blir.

 

Bruce Ames är en passionerad professor inom biokemi och molekylärbiologi som på senare år har fokuserat på epigenetikens roll i åldrande tillsammans med sin "lärling" Rhonda Patrick, som även hon har stor passion för hur kost och livsstil påverkar våra gener. Bruce Lipton är också han en stor spelare (och vetenskapsman) inom det här området, och var nog (?) före Bruce Ames med att forska inom epigenetiken. Bruce Ames är för övrigt hela 88 år stolt och står fortfarande i labbet, medan Bruce Lipton "bara" är 71 år, och även han är fortfarande högst aktiv med föreläsningar och annat.

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.