Högt kortisol, fettinlagring, insulin och östrogen

Jag har skrivit några inlägg om kortisol tidigare, men jag märker att det är högt tryck på dem så nu kommer ett till! Man brukar påpeka att kortisol är ett sådant hormon som man verkligen vill ha i exakt balans, varken för högt eller lågt då båda varianterna drar med sig otrevliga symptom. Jag tycker dock att det gäller alla hormoner, men vad som däremot är speciellt med kortisol är att det är ett av "chefshormonerna". Det innebär att det har förmågan att dra med sig en mängd andra hormoner ner i "skiten", så som insulin eller östrogen till exempel. Vad har högt kortisol, fettinlagring, insulin och östrogen gemensamt?

Innan vi börjar, alla personer med högt kortisol behöver absolut inte bli överviktiga! Vissa tappar i vikt istället. Det här inlägget fokuserar däremot på kortisol som ger ökad fettinlagring.

Insulin och Kortisol

Det är svårt att se om det är insulin eller kortisol som är boven till övervikt genom att bara titta på en person, då insulin och kortisol-baserad fettinlagring är samma sak. Kortisol orsakar nämligen sämre insulinkänslighet, vilket ger fettinlagring runt buk, på nacke, i ansikte osv. Däremot så kan rollerna även vara ombytta - högt intag av socker och annat skräp bidrar till högt insulin, som i sin tur bidrar till högt kortisol. Högt insulin ger över tid sämre insulinkänslighet, vilket också späs på av för högt kortisol. Resultatet blir detsamma! Men vad var orsaken från början? Då får man börja gräva i personens livsstil.

Många tycker inte att orsaken från början spelar någon roll, utan vill bota symptomen. Jag anser dock att om man ska få en långsiktig hållbar lösning så är det ett måste att titta på vad som hände! Vad är det i personens beteende vi kan ändra för att minska risken för att trilla dig igen? Det säger ju sig själv egentligen, två personer med samma symptom kan ha startat helt olika. Den ena personen har höga prestationskrav på sig själv, har småbarn samtidigt som det knakar i fogarna i äktenskapet. Den andra personen har ett matmissbruk för att omedvetet eller medvetet dämpa någon känsla som upplevs som obekväm. Den långsiktiga lösningen är förstås inte alls samma för de båda.

Östrogen och Kortisol

Om vi då ska ta det här ytterligare ett steg längre - högt kortisol ger i förlängningen övervikt (hos många) som i sin tur orsakar låga nivåer av progesteron. Fettceller tillverkar dessutom östrogen, så nu har vi en kombination av högt kortisol, insulinresistens, lågt progesteron och högt östrogen! Högt östrogen ger symptom som ännu mer fettinlagring (rumpa, höfter, byst och lår), problem med gallblåsan, humörsvängningar och en ökad risk för bröstcancer.

Både kvinnor och män kan få problem med ett för högt östrogen och hos män visar det sig som större rumpa, lår och/eller manboobs.

Självklart kan vi också ha ombytta roller! Ett för högt östrogen kan bero på massa saker. Antingen så har man anlag för att tillverka mycket östrogen, eller så får man i sig fytoöstrogen eller xenoöstrogen (dvs ämnen som liknar kroppseget östrogen så som exempelvis soja, ftalater i plaster, kroppsvård osv). Men det kan också bero på att kroppen är för duktig på att återanvända östrogen som är förbrukat och som borde följa med avföringen ut (fibrer i maten minskar återanvändningen bland annat).

 

Som vanligt är det viktigt med helhet och sammanhang!

/M

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.