Hormonella obalanser

Jättekul att mina hormontester har blivit så populära! Ni skickar väldigt mycket frågor till mig vilket också är roligt, men det kan vara väldigt svårt att svara på. Hormoner och hormonella obalanser är komplicerade, och eftersom kroppen är ett system  så är det sällan man visar obalans på endast ett hormon.

Några vanliga kombinationer av hormonobalanser är:

 

Kortisol - Lågt Progesteron

Är inte kortisol ett lurigt hormon? Så fantastiskt i rätt mängder men samtidigt så förrädiskt. Den här kombinationen beror på att kortisol dels "kapar" progesteron-receptorer vilket innebär att man kan ha normala blodvärden, men progesteronet kan inte fästa till cellerna då de redan är upptagna med kortisol. Men progesteron kan också omvandlas till kortisol vid behov, så är du under hög mental eller fysisk press (medveten eller omedveten) så gör kroppen det. Kortisol är ju ett överlevnadshormon och betydligt viktigare för den kortsiktiga framtiden än progesteron i dessa lägen. Du visar symptom på högt kortisol och lågt progesteron.

 

Kortisol - Problem med sköldkörteln

Kortisol blockerar "aktiveringen" av sköldkörtelhormonerna (T4 till T3) vilket i förlängningen ger en nedsatt sköldkörtelfunktion. Det fanns säkert en bra evolutionär anledning till det, men med dagens kroniska och "tysta" stress så är det inget vidare. Oerhört många människor går idag omkring och är stressade utan att ha en aning om det! Dessutom så gör kroniskt högt kortisol så att serotoninet i hjärnan minskar, och serotoninet i sin tur är viktig för en normal sköldkörtelfunktion.

 

Kortisol - Lågt Progesteron och lågt Östrogen

Ett klassiskt problem, och särskilt för kvinnor över 35. Det luriga här är att du ofta visar symptom på östrogendominans men ändå har väldigt låga värden av östrogen i blodet. Symptomen beror då på att östrogen är högt i förhållande till progesteron, och inte för att östrogen är högt i sig. Man måste ta hänsyn till systemet i kroppen återigen. Vad gäller kortisol så kan det visa sig som både högt eller lågt beroende på hur länge man dragits med det.

 

Lågt progesteron - Problem med sköldkörteln

Här har vi också ett klassiskt problem! Så som jag skrev ovan så innebär ett lågt progesteron en östrogendominans, oavsett om östrogen faktiskt är högt eller inte. Progesteron stimulerar sköldkörteln medan östrogen istället minskar den. När östrogen är högt i förhållande till progesteron så får levern signaler om att producera ett ämne som binder sköldkörtelhormoner och gör dem inaktiva, så kallat thyroid binding globulin. Du visar symptom på låg sköldkörtelfunktion!

 

Lågt kortisol och högt kortisol

Insulinresistens är ju ett känt begrepp, men förmodligen är inte kortisolresistens det. Liksom alla receptorer i kroppen så kan även dessa bli uttröttade om de får jobba för hårt, för länge. Detta betyder att cellerna inte längre är lika känsliga för kortisol, så även om det snurrar runt mängder av det i blodet, så kan inte lika mycket fästa till cellerna. Resultatet är att du känner symptom av både högt och lågt kortisol.

 

När det kommer till hormoner så är det viktigt att gå på både provresultat och symptom! Man kan nämligen visa normala värden i blodet, men symptomen säger att man har låga nivåer. Detta beror på att hormonerna av någon anledning inte kan komma intill och kommunicera med cellen. Glöm därför inte att dina symptom också är väldigt viktiga!

 

/M

 

 

4 reaktion på “Hormonella obalanser

 • 22 januari, 2019 kl.
  Permalink

  Försöker att läsa mig till hur östrogen-och progesteronnivåer ser ut när man kommit i förklimakteriet. Är sjukskriven för utmattning men nu börjar jag tro att det är en hormonobalans som gjort att jag inte kunnat balansera stressen som tidigare. Symtom jag läser om är exakt det jag känner och har tidigare trott att det var sköldkörtelstrul, men prover alltid varit inom ref värde. Tagit prover privat som visade östrogen 133 och samtidigt progesteron 1,7 och kortisol 507 på menscykel dag 2. Säger detta något om östrogendominans eller borde jag ta om prover i slutet av cykeln?

  Svar
  • 23 januari, 2019 kl.
   Permalink

   Hej! Vad som är hönan och ägget kan vara svårt att avgöra. Att inte uppleva att man hanterar stress som tidigare kan bero på en sänkning i framför allt östrogen men o andra sidan kan sänkningen av östrogen bero på för högt kortisol under en för lång tid. Med andra ord så kanske systemet helt enkelt inte orkade längre vilket resulterar i utmattning och sänkta könshormonnivåer. Kortisol gör dig också trött om det inte är i balans över dagen. Vill du veta progesteron/östrogen balans så rekommenderar jag provtagning dag 21. Kortisol behöver du ta flera gånger på en dag för att få en kurva, ett enstaka prov säger egentligen ingenting (eller väldigt lite). En annan sak gällande sköldkörteln är att stress kan öka så kallat rT3 vilket blockerar T3 som ger symptom på hypotyreos. Detta syns inte på standardprover utan man behöver även mäta rT3 också. Men i vilket fall som helst – vad effekterna än blivit så kan stressen vara grundorsaken och då är det där man behöver jobba 🙂

   Svar
 • 19 mars, 2019 kl.
  Permalink

  Hej!
  Kan man beställa hormontest av dig? Vad kostar det i så fall?

  /Vänligen Susanne 🌺

  Svar
  • 20 mars, 2019 kl.
   Permalink

   Hej Susanne! Ja precis man kan beställa prover genom mig. Pris är beroende på vad du vill ha och vad du vill testa. Är det könshormoner du tänker på eller är det sköldkörtel? Salivprover för könshormoner inklusive kortisol och DHEA kostar 3200 kronor, då ingår rådgivning. Detta är de tester som visar absolut mest. Vill du däremot ha ett billigare alternativ så kan du ta ett blodprov på östrogen/progesteron via medisera eller werlabs vilket ligger på cirka 450 kronor. Om du bokar rådgivning med mig så får du 20% rabatt på proverna. Rådgivning kostar 650 kronor för 30 minuter. Jag har också för sköldkörtel och stress. Hör gärna av dig till mig på maria@matstarkt.se så kan jag hjälpa dig gällande vilket prov som skulle passa bäst utifrån hur mycket pengar du vill lägga 🙂

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.