Hudvårdsrutin

Tack för era frågor om min hudvårdsrutin! Det ska jag svara på idag.

 

Jag har egentligen bara två filosofier vad gäller hudvård, och den första är att om du inte kan äta det, ha det inte på huden. Den andra är; Don't fix what ain't broken!

 

Sammanfattning: Smörj inte in dig med saker du inte kan uttala på ställen som inte behöver det.

 

En sak som många verkar glömma, åtminstone ibland, är att huden är ett organ som inte bara verkar som ett skydd mot omvärlden, utan den är också högst kapabel att absorbera ämnen. Det finns ju som bekant en mängd läkemedel som kommer i form av en salva, och vanliga exempel är voltarenkräm, kortison och olika hormonkrämer som progesteron. Med det sagt så kanske man bör kika en extra gång på innehållsförteckningen...

 

Så, när vi har kommit så långt så finns det ju ställen som faktiskt kan behöva lite extra kärlek. Ansiktet är ju till exempel den kroppsdel som blir mest utsatt för väder och vind, ja tillsammans med händerna förstås (och i mitt fall även fötterna). Men man kan också ha smink i ansiktet. Det kräver därför lite extra rengöring och troligen också återfuktning. Vid sådana tillfällen så går jag främst till mitt skafferi! Vad finns i Marias skafferi undrar man ju då!

 

  1. Bakpulver! Makalöst när det kommer till att piffa upp huden. Vät huden med vatten, pudra på bakpulver, låt verka i ca 10-30 sekunder och skölj.
  2. Ricinolja och Mandelolja. Ricinolja städar huden och mandelolja återfuktar. Blanda 1/3 ricinolja med 2/3 mandelolja i en flaska och använd som rengöring.

 

Okej... skafferi och skafferi. Jag använder faktiskt bara de här grejerna till huden men rent teoretiskt så skulle de kunna finnas i ett skafferi 🙂

 

På tal om skafferi, så skvallrar huden om hur kroppen mår på insidan. Finnar, torr hy, fet hy, utslag osv indikerar på att något inte stämmer. Dämpa inte symptomen utan att förstå problemet. Ofta kan man följa tråden tillbaka till magen, och mag- och tarmhälsan. Men det kan förstås också vara hormoner, psykisk (o)hälsa och stress som ligger bakom. Hur som haver, de flesta problemen kan man lösa genom att städa upp på tallriken! Släng ut dåliga oljor, margariner, socker, halv- och helfabrikat, mejerier (om du är känslig för det), snacks, bröd osv. Ut med allt som skapar inflammation, och in med det som dämpar inflammation.

 

Vad gäller kroppen så gör jag inget avancerat mer än torrborstning och kalla duschar. Det ökar blodcirkulationen och gör huden mjuk. Ibland smörjer jag in mig med mandelolja, och särskilt då på benen som lätt torkar ut av stuprörsbyxor. Kanske tänker man inte alltid på det, att stil och material på kläder inverkar på huden. Det kan man börja tänka på! Eller så kan man smörja in sig. Jag har en del ärr på kroppen från diverse aktiviteter genom åren, och en del bristningar från tonåren. De är där de är och kommer inte att försvinna hur mycket jag än betalar för en hudkräm. Se det som härliga minnen av svunna tider!

 

Mina fötter behöver faktiskt en del omvårdnad eftersom jag är en riktig barfota tjej. Jag går till och med barfota i januari. Utomhus. Hur snygga jag än tycker att skor är (och hur många jag än har) så diggar jag inte att alltid ha dem på mig. Jag är barfotad.

 

Då kommer vi till ännu en viktig faktor i "hudhälsa", och det är solen! Sol är toppen i så många aspekter, för dygnsrytm, vitamin D med mera, men huden vill inte ha för mycket av den. Du blir rynkig av sol. Punkt! Hur rynkig beror på hur bra du tål sol, alltså hur fort du blir brun, och hur ofta du bränner dig. Det blir nämligen skador i proteinerna som huden består av, och de går inte att reparera. När du väl fått en rynka så sitter den där. Man kan förstås göra den mindre synlig genom att vara återfuktad, inifrån och ut, men man kan inte läka skadan. Återfuktad blir man genom att städa upp i sin kost och dricka mycket vatten. Endast vatten räcker dock inte, utan ös på med gröna sköningar, bär och bra fetter.

 

En sak till innan jag avslutar; solkräm! Detta vidunder. Jag blir smått förargad var gång jag ser folk smörja in sig med det. Särskilt när folk lägger tjocka lager av det på sina barn. En sak ska ni komma ihåg; Solskyddsfaktor skyddar INTE mot hudcancer! Solskyddsfaktor skyddar mot att du bränner dig. Det är två helt olika saker. Huden blir brun som ett skydd mot solens strålar, ungefär som ett filter för den strålning som orsakar skador på cellnivå. Dessa skador kan bland annat leda till hudcancer. Solskyddsfaktor stör skyddsmekanismen. Du slipper visserligen ligga och gråta när du vänder dig i lakanen på kvällen efter en heldag i solen, men det betyder som sagt inte att du är säker för hudcancer. Bara mot solbrännan. Låt huden vara som den är, så får du signaler direkt om när det är dags att gå in i skuggan. Dessutom; vilka spännande ämnen tror du att solkrämen innehåller?

 

That's it!

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.