Juicehysterin fortsätter…

Ja visst är det lite så? Herregud. Man behöver inga fancy hushållsapparater för att vara hälsosam. Tvärtom, en kniv räcker gott. Eller om man är bekväm (som jag) en matberedare. Det jag främst tänker på är alla satans juicer hit och dit. Jag förstår att detta är enormt ur en kommersiell synvinkel, man kan sälja mängder av “superfoods” dyrt genom att centrifugera ner det i en fin förpackning. Vad är det för fel på vanlig mat? Alltså; hel mat?

 

Det finns en viss problematik kring att dricka juicer, och en av dem är fruktos! Att få i sig fruktos från en hel frukt är inte samma sak som att få i sig fruktos i en juice. Människan har problem med att ta upp fruktos, vissa mer än andra till och med, och det som inte tas upp går ner i tarmarna där det har visat sig påverka tarmfloran negativt. Det som däremot tas upp har en stor benägenhet att omvandlas till fett i levern. Mindre bra om man bryr sig om sin hälsa. MEN detta har inte så mycket med frukt att göra som med fruktos. Skillnaden är att man dels blir mätt på två stycken apelsiner medan man lätt kan dricka upp 6-8 stycken i en juice. Utan problem. Men det är egentligen inte den största skillnaden, för i en hel frukt så finns det också fibrer som matar tarmbakterier (positivt), samtidigt som det genom att binda till en del av fruktosen motverkar de negativa effekterna. Utöver det så har vi alla näringsämnen som går förlorade genom juicing! Och på det den betydligt högre piken i blodsocker från juice jämfört med en hel frukt. Detta gäller även morötter, spenat och jordgubbar. Förstås. Ingefära är en ört och behöver inte ätas hel. Den är till och med inte rekommenderad att ätas hel.

 

Frukt är ett perfekt sammansatt livsmedel som det är, varför förstöra det genom att juica? Jag förstår inte grejen. Att göra en smoothie är dock något helt annat! Då slänger man ju ner hela grejen och “förtuggar” den bara. Typ.

 

Det där med cleanse är också något som förvirrar mig. Vad gäller vikt så ja… tro som tusan att man går ner i vikt när man bara dricker juice i 1-3 veckor?! Kaloriintaget är 500 istället för 2000. Men betyder det att kroppen mår bättre och att du har “rensat ur” levern? Näe. Det roliga är att man kanske till och med har gjort tvärtom, man har förmodligen tappat en hel del muskelmassa samtidigt som man har ökat fettinlagringen i levern från all fruktos. Fett i levern leder i förlägningen till sämre funktion. Man har mest troligen också spikat upp kortisolet rejält som inte direkt främjar städ och underhåll av cellerna. Kroppen kan rena sig själv, och gör det hela tiden om du äter bra mat till vardags. Och sover. Och tränar! Där har du en bättre variant på cleanse enligt mig. Och billigare 😉

/M

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.