Kan stress orsaka PCOS

En vanlig missuppfattning gällande PCOS är att det hör ihop med övervikt och insulinresistens. Men man behöver givetvis inte få PCOS för att man är överviktig och man behöver inte vara överviktig för att få PCOS. Detta är oerhört vanligt idag och drabbar ca 10-15% av alla kvinnor. 

 

Lite om PCOS

PCOS står för polycystisk ovariesyndrom och det är en av de vanligaste orsakerna bakom infertilitet. Precis som namnet antyder så innebär det att man har många "cystor" på äggstockarna, fast det är inga cystor det är äggblåsor som blivit hårda kan man säga. Detta syns som ett pärlband. I kombination har man också höga androgener, dvs manliga könshormoner vilka då är DHEA och testosteron. För att ställa diagnos gör man oftast ett ultraljud av äggledarna. Men man behöver inte ha detta pärlband för att ha PCOS / PCO. 

PCOS är kopplat till insulinresistens även om man inte riktigt vet vad som är hönan och ägget - blev man insulinresistens först eller blev det resultatet? Oavsett så blir många kvinnor hjälpta av att gå ner i vikt och städa upp på tallriken. 

 

Symptom: 

- Menscykler längre än 35 dagar

- Oregelbunden eller utebliven mens

- Akne / finnar

- Infertilitet

- Generande hårväxt

- Håravfall på huvudet

- Trötthet

- Depression och nedstämdhet

 

Men om man inte är överviktig då? 

Jag har träffat mängder med kvinnor som är vältränade och smala men som ändå har PCOS. Faktum är att en ungefär 35-50% av alla som får PCOS inte alls är överviktiga. Hur hänger då detta ihop och framförallt - hur behandlar man det? Många upptäcker ju tyvärr att de har PCOS först när de önskar bli gravida eftersom eventuella preventivmedel maskerar symptomen. Det finns en genetiskt faktor som talar för en ökad risk, men det är fortfarande ens livsstil som "aktiverar" det. 

Jag har kommit fram till en gemensam nämnare för PCOS som inte är relaterad till övervikt och insulin och det är stress. Men det är inte alltid vilken stress som helst utan det är: 

 

Anledningar bakom PCOS: 

- Psykisk stress i form av negativa tankar, känsla av otillräcklighet, krav på sig själv, saker man inte vill prata om och försöker dölja

- Man äter för lite - både medvetet och omedvetet. Antingen "bantar" personen i fråga medvetet eller så är det en person som bara "glömmer av att äta". 

- För lite återhämtning och dålig sömn. Stress är väl den nya folksjukdomen idag, men det är faktiskt inte farligt att stressa. Det är farligt att inte återhämta sig. 

 

Varför reagerar kroppen såhär? 

Vår kropp är ett system där allting hänger ihop. Det är ofta livmodern som får skulden för att den producerar för mycket testosteron i förhållande till de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron som en effekt av insulinresistens. Men i många fall är livmodern helt frisk och det är istället binjurarna som är "boven", med andra ord är det dem som producerar mer DHEA och testosteron (eller egentligen androstenedione som konverteras till testosteron). 

 

Vi har ett hormon som heter ACTH som utsöndras i hjärnan för att säga till binjurarna att tillverka kortisol, men också androgener. Detta har sin dygnsrytm liksom kortisol har sin dygnsrytm (högt på morgonen för att avta framåt kvällen). Men ACTH reagerar också på fysisk och psykisk stress. Androgener har en förmåga att skydda vår hjärna mot de negativa effekterna av långvarig stress så därför utsöndras även dem i svar på ACTH. 

 

Det här är alltså anledning bakom hur stress faktiskt kan orsaka PCOS, och att varför det inte behöver bero på övervikt och insulinresistens. Kanske behöver vi dela upp det här tillståndet i undergrupper för att lättare förstå vad vi ska sätta in för behandling - OCH så att det inte ska vara ett hinder för att kunna bli gravid!

 

/M

 

2 reaktion på “Kan stress orsaka PCOS

 • 13 augusti, 2019 kl.
  Permalänk

  Tack för ditt resonemang! Jag har på senare tid börjat fundera över om min PCO orsakats av den stress mina föräldrar utsatte mig för. Jag började gå upp i vikt i 9-10 årsåldern men blev väldigt hårt ansatt redan i 7-8 års ålder av min mor för min vikt. Min mor utsatte mig för mobbing och det gällde inte bara vikten utan allt mellan himmel och jord. Det finns inget bättre sätt att beskriva det på än mobbning. Jag har fått vittnesmål av människor i efterhand som bekräftar detta. Det förekom även våld mellan mina föräldrar i mina tidigare barndomsår och när jag tänker tillbaka på mitt beteende och de händelser jag varit med om som barn och tonåring inser jag nu som vuxen att det inte är något som händer var och varannan person. De skilde sig i min tonår och deras skilsmässa (och deras behandling av mig under denna tid och även därefter) var helt sinnesrubbad.

  När jag ser bilder på mig själv i tioårsåldern så ser jag ett barn som ser ganska hålögd ut. Jag drabbades av riktigt allvarliga sömnproblem i 20-årsåldern… haft svårt att komma till ro och somna i perioder hela tonåren. Kriser i familjen har toppats av oerhörd stress pga omogna och ansvarslösa föräldrar som uttryckligen övervältrade ansvaret på mig som barn. Av någon anledning är det just jag i syskonskaran som fick ta skuld och skam (bära jesuskorset), trots att jag skötte mig bäst i skola och även i övrigt. Bitterheten över denna behandling och de år jag mått så dåligt med ätstörningar, sömnstörningar och ortorexi (med en allvarlig ryggskada som direkt följd) toppas nu av att familjen totalt lever i förnekelse inför den behandling de utsatt mig för samtidigt som jag nu har problem att skapa mig en egen, fin och snäll, familj. Jag tror starkt på ett samband mellan dessa hormonella störningar och stressen jag utsattes för av mina föräldrar. Det orsakade kanske inte bara PCO utan även sömnstörningar. Man kan inte behandla barn som sin slagpåse.

  Jag önskar verkligen att någon undersökte detta samband. Det räcker med intervjuer av de som har pco för att göra en initial bedömning av hur vanligt det är att kvinnor med PCO utsatts för långvarig stress i kritiska lägen under uppväxten.

  Svar
  • 14 augusti, 2019 kl.
   Permalänk

   Hej Anna, ledsen att höra om din historia! Jag håller tummarna för att du en familj och att du kan använda dina erfarenheter för att hjälpa andra. Tack för att du delade, så viktigt!

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.