Lite gott

Det blev lite matfix nu på söndagkvällen. Jag gjorde knäckebröd på ett nytt recept. Grunden tog jag från matkärlek, men jag gjorde om det lite.

Knäckisar

image

2 dl solrosfrön

1,5 dl kokosflingor

1 dl linfrön

0,5 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

1,5 msk kokosolja

1 tsk salt

Svartpeppar

4 dl vatten

Blanda frön, kokosflingor och kryddor. Rör därefter ner kokosoljan med en gaffel. Häll i vattnet och vispa jämnt. Det kanske ser löst ut först men det sväller fort! Låt stå ett par minuter och bred därefter ut blandningen på två stycken plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en slickepott så att det blir tunt och fint.

Grädda båda samtidigt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Byt plats på dem och sänk temperaturen till 120 grader. Här kan du också slica dem i rutor om du vill, så blir de enklare att knäcka sen när de är klara. Låt dem stå i en timme till och stäng därefter av ugnen. Öppna luckan på glänt och låt dem stå kvar i ytterligare någon timme eller tills de har torkat.

kokossmör

Jag gjorde även kokossmör som jag fullkomligt älskar. Har ni inte testat det så är det på tiden! Det finns att köpa färdigt men är enkelt att göra själv.

image

Du behöver: 1 påse kokosflingor + 1 styck matberedare

I med flingorna och sätt igång. Stanna den ibland och peta ner det så att det blir en jämn smet. Du behöver också ha koll på matberedaren så att den inte blir för varm. Pausa i så fall!

Det tar ca 10 minuter. Förvara sedan i burk i rumstemperatur. Ha det på knäckebrödet, använd till bakning eller bara ät det rätt upp och ner 🙂

Det blev även lavendel”essens” av förra årets blomsterstänglar och vatten. Den ska stå någon månad tänker jag innan den används till något! 🙂

/M

En reaktion på “Lite gott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.