Mer om sömn!

Igår fick vi gäster från Dalarna, som ska bo hos oss ett par dagar, himla härligt att komma hem till fullt hus! 🙂

Jag håller på med en del inlägg som kommer senare i veckan, men idag tänkte jag skriva om sömn. Igen! Tidigare inlägg om sömn finns HÄR, och idag blir det mer om hur man kan göra för att sova bättre, enligt egna beprövade erfarenheter. Jag har nämligen haft svårt för att sova så länge jag kan minnas, inte nödvändigtvis för att somna alltid, men att sova. Min sömn är väldigt lätt, och som mannen säger, det räcker nästan att han öppnar ögonlocken så vaknar jag.  Jag vet inte om det är av nyfikenhet eller överstimulans, men jag är alltid "rädd för att missa något". Så fort jag väcks, så sätt min kortisolproduktion igång, och sen är det kört, då är jag pigg som en lärka trots att det är natt. Anledningen till att jag ändå lyckas fungera i en vardag, trots 4-5 timmars sömn, är att jag lyckas sova bra när jag väl sover, alltså kvaliteten.

(Men jag önskar mig fler timmar, vilket jag jobbar på 🙂 )

Med det sagt så kommer vi in på att det är väldigt stort fokus på att jaga antal sömntimmar, alla pratar sömntimmar. Bara. Men vad gör 9 timmar i sängen för skillnad om du ändå bara ligger där och grubblar? Skit i att jaga timmar! Tänk på kvalitet istället, det är bra mycket vettigare att lägga energin på, och jag har en hel del tips för att förbättra den.

1. Rummet du sover i ska vara MÖRKT! Ja du har säkert hört det förut, men det är absolut viktigast. Mörkläggningsgardiner, ingen TV, inga plattor, det ska vara mörkt! Vid minsta ljusstrimma så försämras melatoninproduktionen avsevärt, och du får svårare att sova, särkilt blått ljus från elektroniska prylar. Detta gäller för både ögon och hud, då båda är väldigt känsliga för ljus.

2. Drick inte kaffe efter kl 14 på dagen, absolut senast som kl 15. Även om du inte tror att du märker av koffeinet, så gör din kropp det. Mät din sömn med och utan kaffe på kvällen om du inte tror mig.

3. Tillskott av magnesium innan läggdags hjälper musklerna att slappna av. Ett enkelt, ofarligt och billigt knep. Dessutom så har nästan alla brist på magnesium, så har du inte redan en magnesiumburk i skåpet - köp en! Och det ska vara citrat och inte oxid, beställ på nätet, jag har inte hittat några bra märken hos varken apoteket eller min lokala life-butik. Oxid tas inte upp av kroppen, utan sätter bara igång magen.

4. Om du har telefonen i sovrummet, vilket många har som väckarklocka, sätt den på flightmode. Hjärnan påverkas av alla typer av elektroniska vågor, låter kanske flummigt men det är väldigt sant. Ha aldrig telefonen i något annat än flightmode nära kroppen om du vill ha bra sömn.

5. Energi till hjärnan! Många vaknar för att de inte har tillräckligt med energi till att försörja hjärnan, som arbetar för fullt när du sover. Detta betyder inte att du ska vara mätt, eller ha ätit ett stort mål mat strax innan läggdags. Prova att inte äta efter klockan 18, och sen innan läggdags ta kokosolja, tillsammans med någon typ av fiskolja, så som torskleverolja. Man kan också tillsätta rå, opastöriserad honung.

6. Träna inte 2 timmar innan läggdags, helst inte efter kl 20 på kvällen.

7. Andningsövningar för att sänka pulsen, tänk på att utandningen ska vara i längre tid än inandningen.

8. Kallt rum underlättar! Jag vill ha det riktigt kallt, mannen vill ha det lite mindre kallt, och jag tycker att vårt sovrum är helt perfekt. Dock så mätte vi upp temperaturen igår kväll för första gången, och det visade sig vara 14 grader där inne, så nu fick han väl ett okej för att vrida upp tempen lite. Men bara lite 😉

Det finns en hel del andra tillskott för att hjälpa sömnen så som kollagen (eller ren L-glycin), GABA, olika örter med mera, men jag har inte testat det själv, så jag kan inte säga så mycket om det. Hur som helst så finns det absolut ingen poäng i att prova allt samtidigt, för då vet du inte vad som fungerar. Det kan dessutom motverka varandra.

Det finns appar för allt!

Jag loggar min sömn genom appen "sleep cycle" (som fungerar utmärkt i flightmode! 🙂 ). Där kan jag göra anteckningar vad jag gjort på kvällen, ta puls, logga väder osv. Den hjälper mig sedan att analysera vad som fungerar, vilket är ett måste om du vill förbättra något. Du måste med säkerhet veta vad det är som ger resultat. En annan fantastisk funktion, är att den väcker dig när du är i din lätta sömn, vilket inte gör att du känner dig som en klubbad säl när du vaknar.

Det finns också en app som heter "Stress check", där du kan öva lite olika andning och se vad det har för effekt på pulsen! Pulsen mäts på vänster pekfinger via kameran, så inga extragrejer behövs.

image

 

Lycka till!

/M

 

En reaktion på “Mer om sömn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.