Mynta

Nu kom sommaren ja! Vi har legat i plurret i strålande sol nästan hela helgen lång, och jag fick läst ut två böcker. Första göra-ingenting-i-solen för i år. Skönt med sådana dagar! Ibland. Så länge det är lagom många av dem åtminstone. Jag gillar att semestra i sol, men inte om det innebär en solstol på en strand. Not my cup of tea.

Vad som däremot är min kopp te är myntate! Eller rättare sagt mynta i varmt vatten. Myntan växer som ogräs här hemma och passande nog så är ju mynta helt formidabelt för matsmältningen. Pepparmynta (mentha peperita) verkar nämligen lugnande för tarmarna. Det kan vara ett bra alternativ till medicin för de med IBS, även om det inte finns jättemånga studier gjorda på människor för att backa upp det påståendet. Återigen, man kan ju alltid prova själv! Jag använder både färsk mynta och eterisk olja, även om den på flaska självklart är mer effektiv då den är mer koncentrerad. “Mynta” är för övrigt namnet på ett helt släkte med en massa olika sorter, värt att tänka på. Hur som helst så finns pepparmyntsolja att köpa på både hälsokosten och apoteket, men dubbelkolla bara så att den är för invärtesbruk.

Nedan kommer ett par recept med mynta:

Citron- och myntate

½ pressad citron

½ tsk glycin

Ett par myntablad eller någon droppe pepparmyntsolja

1 kopp varmt (ej kokande) vatten

Aminosyran glycin dämpar HPA-axeln (stressaxeln), den verkar på liknande sätt som GABA. Den har också visat sig kunna förbättra sömnkvalitet så drick gärna teet en stund innan läggdags.

Mintchokladbollar

100 g smör

3 msk kokosolja

4-6 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

Några myntablad eller någon droppe pepparmyntsolja. Var försiktig med pepparmyntsoljan bara så att den inte tar över för mycket.

2-3 msk kollagen

2 tsk glycin (eller ev sötning som xylitol eller naturlig stevia)

Riven kokos – häll på till en bra konsistens. Personligen så gillar jag dem ganska kladdiga, och de stelnar ju i kylen sen.

Kokos att rulla bollarna i!

Kör allt i en matberedare eller knåda ihop. Forma till bollar och rulla i kokos. De är enklare att rulla om de får stå i kylen en stund.

Mintchokladkaffe

1 kopp nybryggt kaffe

1-2 msk kakao

½ tsk vaniljpulver

1 msk smör

1 msk brain octane (alternativt kokosolja)

Färsk mynta eller någon droppe pepparmyntsolja

1 äggula

Mät upp mynta, kakao, vanilj, smör, äggula och brain octane i en kopp. Häll därefter på kaffet och kör fluffigt med stavmixer!

Som med allt annat i livet, så behöver inte alltid mer av en bra sak automatiskt innebära bättre. Vad jag menar är att ta’t lugnt och överdriv inte användandet av pepparmynta. Få saker är bra i för stora mängder 😉  

/M

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.