Resultaten har kommit!

23andme är färdig med några av analyserna från mitt och mannens DNA-prov! Jädrans spännande! Intressant ämne den där jag… 😉

Det visade sig att jag har muskler gjorda för sprint och tung styrketräning (bara), medan mannen är en renodlad långdistansare och passar för marathon. Han har också gener som visar på låg vikt, medan jag har något lättare för att lägga på mig.

Andra roliga upplysningar var att jag har högre chans till lockigt hår, och bättre minne än genomsnittet.

Vidare fanns det tester som visade på förmågan att bryta ner mediciner, koffein, alkohol och cigaretter. Om jag skulle ha rökt så skulle jag troligen ha rökt ganska så ofta tydligen, medan jag bryter ner alkohol snabbt och har låg risk för baksmälla (stämmer). Väldigt många olika analyser med andra ord!

Resultat för reumatisk sjukdom var inte klart än men jag har ingen förhöjd risk för varken bröstcancer, Parkinson, leversjukdomar, njursjukdomar och en lång rad andra saker som jag aldrig hört talas om. Överlag “bra resultat” bortsett från en något förhöjd risk för Alzheimers.

Man ska ju komma ihåg att detta bara visar vad man bär på för gener. Inte vad man uttrycker. Det ger alltså varken en garanti om livslång hälsa, eller en högre risk för sjukdomar egentligen. Det finns ju något som heter epigenetik vilket innebär förmågan att “trycka av och på gener”. Hur gör vi då det? Jo via miljö och livsstil. Det vill säga kost, träning, stress, sömn med mera. Det spelar ju egentligen en mindre roll om vi har en högre risk för bröstcancer om vi genom livsstil trycker av den genen. Vad vi “väljer” att aktivera påverkar sedan vad vi för vidare till våra barn. Mycket intressant! Epigenetiken står för en ganska stor del av hur våra liv blir, så vi kan alltså inte av lathet skylla på kassa gener.

DU styr DITT liv! Motivation till att rå om, och älska sig själv eller hur?! 🙂

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.