Sköldkörtel och ämnesomsättning

För några år sedan så hade jag problem med underfunktion i sköldkörteln vilken styr ämnesomsättningen. Ja minsann, det var inte mycket som stod rätt till med mig förr tänker ni nu! Näe. Så kan det vara! Tur att jag har fått rätt på det nu då 😉

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen, och med ämnesomsättning så menas närings- och energiomsättning i varje cell i din kropp! Hur ter sig då en underfunktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos? Det är en ganska rejäl lista på symptom faktiskt, men det som är riktigt typiskt, och som jag tror drabbar alla är tröttheten. Man blir riktigt jäkla trött! Jag sov jämt. Jag tog en “powernap” efter skolan (pluggade då på högskolan) på 2-3 timmar för att bara vara vaken en stund innan jag sov 8-10 timmar hela natten. Galet! Kul liv liksom. Ändå var jag aldrig pigg och utvilad.

Min egen teori om varför jag fick problem även med sköldkörteln var alla mediciner i form av kortison och cellgifter men också kraftiga inflammationer i kroppen, feber på mornarna, viktnedgång och så vidare. Många bäckar små så att säga. Detta var ju inte ett tillstånd som jag befann mig i i ett par veckor bara, utan det varade i ett par års tid.

Andra symptom på sköldkörtelproblem (nedreglering av den) är frusenhet, sköra naglar och hår, att man tappar hår, låg kroppstemperatur (jag hade runt 36 grader), torr hy, viktuppgång, långsamma reflexer, depression… ja, listan kan göras lång! Såhär i efterhand när jag tittar på foton från den tiden, så ser jag hur lite ögonbryn jag hade, och särskilt i ytterkanterna vilket är ett väldigt tydligt tecken på en underfunktion i sköldkörteln.

Personligen så tror jag att det är få gånger som sköldkörteln slås ut “helt utan anledning”. Jag tror att det antingen beror på att binjurarna är slutkörda, det vill säga att kroppen har varit under stress under en längre tid. Detta kanske är den vanligaste anledningen?! Eller så tror jag att det kan bero på för mycket toxiner i kost och/eller miljö som leder till en felfunktion. Mögel, fluor, pesticider är exempel på detta. Med andra ord så kanske man istället för att behandla enbart sköldkörteln, också ska kika på exempelvis binjurarna och angripa det verkliga problemet!?

På tal om fluor – Vet ni att fluor länge användes för att lugna ner en hyperaktiv sköldkörtel? Alltså en överfunktion. Det finns extremt mycket dokumentation på hur fluor försämrar och stör sköldkörtelfunktion. Vart finns fluor? I tandkräm och i dricksvatten. Vissa har även tagit fluortabletter. Fluor är väldigt giftigt. Det finns fluorfri tandkräm, och om du slutar med socker och annat skräp så klarar sig tänderna ändå fint.

Själv så fick jag inga mediciner mot sköldkörteln, vilket jag är glad för nu i efterhand eftersom jag har lyckats fixa till den ändå. För många kan dock medicin vara en nödvändighet för att få kraften att orka ta sig ur. Där kan jag tacka min envishet! Jag satte upp tydliga mål och riktlinjer för mig själv, och det fanns inget alternativ än att inte följa dem. Medicin är säkerligen bra, men jag tror bara att de hjälper till en viss gräns. Man måste ändra livsstil och kost till det bättre för att få en hållbar situation. Men detta är min egen teori.

Det är oftast kvinnor som ligger i blåsväder när det kommer till sköldkörteln. Man räknar med att 7% av alla nyblivna mammor får underfunktion, och att 25% av alla kvinnor över 65 år har antikroppar i blodet mot sin sköldkörtel. Med det sagt, så är det inte säkert att de utvecklar felfunktion “bara” därför. Det är ungefär 11% av de som har antikroppar som får problem. Det är då den autoimmuna varianten hashimotos som man får. Man uppskattar också att ca 20 % av alla kvinnor under någon period i livet utvecklar en felfunktion i sköldkörteln. Ganska många eller hur?

Om inte ovan vore nog så leder en obehandlad hypotyreos till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

En taskigt fungerande sköldkörtel är alltså ingenting som man ska underskatta, livet blir bra mycket trevligare med en stolt och frisk sköldkörtel!

/M

En reaktion på “Sköldkörtel och ämnesomsättning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.