Stolt ägare av ankfötter!

Åh vilket sammanträffande, igår när jag kom hem så satte jag på en föreläsning av en av mina idoler, triatleten Jonas Colting, och vad pratade inte han om tror du? Jo fötter! Mina fötter nästan!

Han visade en bild, liknande nedan (om det inte till och med är exakt samma faktiskt). Det är nämligen såhär att folkslag som går mycket barfota har fötter som ser ut som foten till vänster, medan skoklädda människor nästan alltid har fötter som ser ut som den till höger. Vad är skillnaden? Jo foten är bredare och plattare, men ser du också att lilltån är mer utvecklad på den vänstra bilden och pekar något utåt? Kan du gissa vad lilletån fyller för funktion? Preeeecis BALANS!  Vilket tror du är normaltillståndet för en fot då? Ja naturligtvis är det inte den ihoptryckta skovana stackaren.

Så jag satt och kikade på mina egna ankfötter en bra stund och kände hur hela jag fylldes med stolthet!

Var fick jag tag på denna fantastiska föreläsning då? Jo, på kostdoktorns hemsida! Blir du medlem så har du tillgång till mängder med material. Jonas Colting pratar inte enbart om fötter förresten, utan helheltsbegreppet hälsa. Jag har även sett hans föreläsning "på riktigt", och det var faktiskt då som mycket lossnade i mitt huvud, att hälsa är ett paket. Självklart kan tyckas men man försöker ju ändå alltid optimera, fuska osv, vad du nu väljer att kalla det. Har du möjlighet så gå och lyssna på honom i alla fall!

Mark Sisson på the dailey apple pratar också mycket om barfotaträning, och annat intressant, liksom Abel James på the fat burning man (hans sida är betydligt djupare än det först kan tyckas med den titeln).

/M

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.