Tarmbiotan och kombinationen fett och kolhydrater!

Det finns ju ett flertal anledningar till varför just kombinationen fett och kolhydrater bör undvikas, och det har säkerligen ni som velat gå ner i vikt upptäckt! Oavsett om man utesluter fett eller kolhydrater, så brukar man rasa i vikt. Men det var inte det vi skulle skriva om idag, utan om tarmbiotan och kombinationen fett och kolhydrater!

 

LPS

Jag har skrivit tidigare om LPS, lipopolysackarider som är något som produceras av vissa tarmbakterier. LPS är egentligen inte menat att vara giftigt, utan är något som bygger upp cellmemebranen hos bakterier. Men eftersom det finns på just bakterier så reagerar vårt immunsystem kraftigt på det, och i normala mängder är det inte farligt. Det blir dock farligt när kosten till stor del består av kolhydrater, och gärna i kombination med mycket fett och lite fibrer. LPS-bildande bakterier livnär sig nämligen på kolhydrater, och särskilt socker- och spannmålsbaserad mat, och eftersom det är fettlösligt så bidrar en stor mängd fett i kosten till ett bättre upptag till blodomloppet. Särskilt mättade, långkedjiga fettsyror, som binder in direkt till LPS.

Så är då LCHF bra? Sålänge du väljer dina fettkällor med omsorg; fisk, nötter, kokos, oliver osv innehåller fetter som har en mindre benägenhet att binda till LPS. Visserligen minskar LPS naturligt vid en lågkolhydratkost eftersom bakterierna naturligt minskar i antal. Men även om bacon och rostade jordnötter får dig att gå ner i vikt, så betyder det inte att det är hälsosamt. Det kan orsaka inflammation med huvudvärk, hudutslag osv som följd. Ekologiskt kött innehåller mer omega 3, vilket som sagt inte binder in till LPS i samma mån, så välj din mat med omsorg och ät dina grönsaker! Det är helheten som räknas.

Inflammation

LPS kan binda in till receptorer runt om i kroppen, där de orsakar inflammation, och i fettceller ökar de exempelvis produktionen av TNF-α och IL-6, två inflammatoriska ämnen som har en stark koppling till diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Om de istället binder till immunceller sätter de igång en kaskad av inflammatoriska processer. Man har även sett att LPS ökar i portavenen, ett stort blodkärl som går till levern där det kraftigt ökar olika biomarkörer för leverinflammation.

 

Vikt och LPS

Det här är väldigt spännande, för det har nämligen visat sig att en stor produktion av LPS gör oss överviktiga genom att minska våra mättnadssignaler. Människor har en naturlig förmåga att hålla sig viktstabila, och det beror främst på vårt långtidsverkande mättnadshormon Leptin. Leptin utsöndras av fettceller, vilket innebär att ju fler fettceller man har, desto mer leptin finns det i blodet som gör att man känner sig mätt. Effekten blir då att man äter mindre, och får tillbaka sin "jämvikt" eller "setpoint", vad man nu väljer att kalla det. Problem uppstår dock när vi får för många av de sockerälskande bakterierna i tarmkanalen, eftersom de kan orsaka leptinresistens i magens nervsystem. Du blir alltså mer hungrig, eller åtminstone mindre mätt. Detta gör de för att du ska äta ännu mer av den kolhydratrika maten, så att de kan växa sig ännu större. Fler mättnadshormoner än leptin påverkas eftersom leptin främjar effekten av andra hormoner som exempelvis CCK. Summa summarum så försämras vår viktregleringsförmåga av spannmål- och sockerrik mat, för att sedan underlätta viktökning ytterligare.

 

Förändra sin tarmbiota

Genom att ändra sin kost, så har man sett dramatiska förändringar i tarmbiotan redan efter 3 dagar! Det är ju fantastiskt. Detta påverkar ju givetvis LPS-kvantiteten direkt, vilket medför väldigt fina hälsoeffekter. Dock ska man komma ihåg att om man väl utvecklat leptinresistens, så tar det lång tid att återställa. Man måste ha tålamod, tänka långsiktigt och vara uthållig!

/M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.