Vad är trovärdig information och vad är komersiell information?

Jag har valt att arbeta med någonting som upprör människor mer än… ja inte vet jag. Finns det något som rör upp mer känslor än mat? Därtill älskar tidningarna att skriva om vad som är bra och dåligt för oss, även om det sällan är särskilt grundad information. Man får ju komma ihåg bakgrunden till löpsedlarna – att sälja lösnummer. Det är liksom deras business. Så de vill skapa känslor hos oss. Du kommer förmodligen inte att köpa en tidning där det står att det tar lång tid, ja det är till och med ett livslångt arbete att  “få” sommarkroppen, att motverka sjukdom och behålla hälsan. Inga blåbär i världen kan hjälpa dig åstadkomma det! Hur blå de än är. Nu senast var det ju choklad som var så oerhört föryngrande, men det står ju allt som oftast om hur länge personer som dricker rödvin och kaffe lever. Detta enligt aftonbladet och expressen dock, och chansen att den informationen skulle vara sann är ju ungefär lika stor som att läsa på flashback eller att fråga en 4-åring vad de åt till frukost. De har inte en jäkla aning.

Men vad jag vill komma till är det kommersiella syftet. I dagens upplaga av hälsa i Aftonbladet står det om faran att äta för lite kolhydrater och att det förkortar livet. Alltså jag förstår att människor gärna vill tro att rödvin, choklad och vitt bröd är hälsosamt men om de personerna loopar den tanken en gång till? Vad händer? Det spelar ingen roll hur mycket man vill något, det blir inte mer sant för det! Det är väl ganska så uppenbart att någonting är fel i vår kosthållning idag? PCOS ökar, infertilitet ökar, autoimmuna sjukdomar ökar, diabetes ökar, fetma ökar, hjärt- och kärlsjukdom ökar, depressioner ökar, allergier (särskilt för mat) ökar… och inte bara ökar, det är yngre personer som får det! Visst, vår kosthållning kanske inte är det enda som ska få skulden, även våra sociala mönster har förändrats mycket de sista 50-60 åren. Men mitt hjärteområde är mat så jag fortsätter skriva om det.

Det finns otroligt många sidor av mat. Inte bara för att dämpa känslor, förstärka känslor, vara med i  sociala sammanhang men också förstås som näring, information och energi till kroppen. Jag äter på ett visst sätt för att jag mår bra av det, det baseras ju också förstås på min bakgrund i autoimmunitet och ett överaktivt stressystem. Bland annat.  Vart vi kommer ifrån rent genetiskt, hur vi har levt fram till nu och vad vi har ätit fram till nu är faktorer som påverkar vad vi bör äta mer och mindre av. Vad är bra för just mig?  Vad mår du bra av? Trender är inte viktigt, vad mår du på riktigt bra av?

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.