Varför vill inte alla ta kontrollen?

Jag håller på att grotta ner mig i epigenetikens fantastiska värld, därav lite tystnad här på bloggen. Epigenetik handlar ju om att “slå av och på” genuttryck. Man ändrar inte själva strukturen i DNAt utan man aktiverar eller avaktiverar gener, beroende på hur DNAt läses av. Faktiskt så har jag läst siffror så höga som att 75% av generna i DNAt är påverkbara! Men jag kan inte svära på att man kan tillräckligt mycket i ämnet för att kunna säga en exakt siffra än. Dock vore det ju helt fantastiskt om man skulle kunna styra så mycket i sin egen kropp?!

Detta gäller allt från risk för vissa sjukdomar till muskler, övervikt men framför allt vår kognitiva förmåga – vår hjärna och hjärnhälsa!

Hur går det till?

Med hjälp av proteiner som går in i cellen och binder till receptorer så kan genuttrycket förändras. Detta oberoende på vad som är ärvt av föräldrarna! Detta kan tex vara fettlösliga hormoner, som steroidhormoner (testosteron, östrogen, kortisol..) eller vitamin D.

Vad påverkar?

Kost, motion, stress och sömn är de stora faktorerna, OCH dessa är ju även högst påverkbara av oss själva. Det är till och med relativt enkelt att styra dem här grejerna! Bra va!

Detta förs förresten också vidare till våra barn! Vi kan alltså på bara några generationer göra en hel del förändringar.

Man kan förstås inte exakt veta vad som händer i kroppen, det kommer ju inget kvitto på att nu är gen “APOE E4 avaktiverad” (möjlig alzheimers-gen). Men man kan ju göra en hyfsat kvalificerad gissning. Risken att jag får diabetes exempelvis skulle jag säga är väldigt nära noll 🙂

/M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.