Sköldkörtel – Män

Även om sköldkörtelproblem är mer vanligt hos kvinnor än hos män så existerar det ändå hos män. Symptomen är samma som kvinnor får, nämligen:

  • Trötthet – Som i sovatrött
  • Frusenhet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Viktuppgång
  • Muskelvärk
  • Förstoppning
  • Nedstämdhet
  • Ingen sexlust
  • Torr hy och sköra naglar

Det finns lite olika orsaker bakom sköldkörtelproblem, och även om jag har skrivit om dem tidigare så tål det att upprepas. Låga sköldkörtelnivåer är nämligen inte samma sak som att sköldkörteln i sig inte fungerar.

  1. Autoimmunitet – Hashimotos eller Graves
    • Detta testas man inte alltid för. Diagnos kan ställas genom att testa för antikroppar (70% av alla med autoimmunitet visar positivt på ett sådant test) eller genom att göra ett ultraljud på sköldkörteln.
  2. Stress
  3. Näringsbrist – Främst av selen, zink och jod.

 

De vanligaste hormonerna man testar är TSH (gaspedalen), T4 och T3. T4 är det hormon som sköldkörteln tillverkar mest av vilket visserligen är aktivt i sig själv men som främst behöver omvandlas till T3 för optimal effekt. Detta görs ute i celler runt om i kroppen eller i mage och tarmkanal.

 

Stress och Sköldkörteln

Ett obalanserat kortisol kan dra ner sköldkörteln liksom sköldkörteln kan dra ner kortisol. Det kan därför vara svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Man ska komma ihåg att all stress inte orsakas av att ha för mycket att göra. Lika ofta är det negativa tankar, dålig kosthållning, insulinresistens, en känsla av att inte ha kontroll över eller att inte trivas med sin livssituation.

Det finns flera sätt på vilket kortisol påverkar sköldkörteln negativt. Dels hämmar det hypotalamus och hypofysen i hjärnan (övervakningscentralen) som i sin tur då inte trycker på ”gaspedalen” så att sköldkörteln ska tillverka T4 och T3. Därtill minskar både förhöjt kortisol liksom inflammation konverteringen av T4 till T3. Ofta har man i detta fall både lågt T4, T3 och TSH. Men man kan också ha lågt TSH, T3 och normalt T4.  Kronisk stress ökar också risken för autoimmunitet om genetiken finns där.

 

Resistens eller TBG – Gott om hormoner men ingen verkan

Ibland kan en blodpanel se helt normal ut trots att man upplever symptom. Då kan det vara frågan om en resistens, alternativt att sköldkörtelhormonerna är bundna till TBG, thyroid binding globuline. Problemet för båda dessa fall är att hormonerna finns i blodet men så länge de är bundna kan de inte göra verkan på cellnivå.

Resistens handlar oftast om ett kortisol i obalans och då är det man får behandla – den så kallade HPA-axeln.

 

Trots att du är man kan du få en indikation på hur du ligger till genom att testa din sköldkörtel och kortisol HÄR. (Svara bara nej på de frågor som rör en menscykeln). Du kan även ta en blodpanel via Werlabs för runt 360 kronor. Läs mer om det HÄR.

/M

 

Den perfekta dieten

Den perfekta dieten

Jag skrev i gårdagens inlägg om att en kosthållning är väldigt individuell. Mer exakt skrev jag: “Vi har olika behov, gener men även vår historia är olika. Hur har vi behandlat våra kroppar fram tills idag? Vad har vi ätit, druckit, hur har vi stressat, har vi haft ätstörningar eller något annat självdestruktivt beteende, hur har vi sovit och hur har vi rört på oss? Det är alla faktorer som spelar in i vad den optimala kosthållningen är för dig just idag. Och jag menar faktiskt idag, för det kan också ändras.”

Jag vill utveckla det här lite mer då många undrar vad man faktiskt bör äta för att må så bra som möjligt. Tyvärr finns det finns inga enkla svar på den frågan. Det finns en anledning till att det cirkulerar så många dieter där ute i världen och människor som svär dyrt och heligt om att just deras diet är den som fungerar. Och så är det säkert, att det har fungerat bra för just dem alltså. Men vad fungerar bra för dig? Det svaret kanske du redan vet, börjar närma dig eller så är du fortfarande på jakt efter svaret. Problemet är att en perfekt och konstant kosthållning inte finns, för den är föränderlig, precis som vi är.

För att ta mig själv som exempel så hade jag ett extremt problem med blodsocker och kortisol när jag började med den här kosten. Några exempel på hur man vet det är sötsug, trötthet, jag kunde bli irriterad om jag inte fick mat i tid, jag hade fettinlagring på rygg och “lovehandles” och min syn kunde bli lite otydlig ibland. Särskilt om jag ansträngde mig på tom mage. Jag har gjort ett nytt test under “testa dina hormoner” där ni också kan testa om ni har problem med ert blodsocker. Hur som helst så var jag tvungen att vara ganska så strikt med avseende på kolhydrater i början, och med början menar jag de första åren. Nördig som jag är så hade jag också investerat i en blodsockermätare och såg hur illa jag kunde reagera på vissa livsmedel. Dessutom har jag genetiken för sämre insulinhantering och för att lagra kroppsfett. Vill du veta hur du ligger till kan du testa dina gener på 23andme. Även om samma gener skulle göra att jag lätt överlever många av er under en svältperiod! Hurra.

Med ovan nämnt så har min kosthållning inte varit statisk, utan tvärtom så har den ändrats, och fortsätter att ändras något med åren. Till exempel så äter jag betydligt mer rotfrukter idag och jag kan till och med äta dadlar och rawbollar. (Socker, bröd och pasta äter jag däremot inte och jag vågar påstå att jag aldrig kommer att göra det heller). Att jag får ett annat svar idag beror säkerligen både på min tarmbiota och min hormonella balans/status. Mycket av den mat som tidigare gjorde mig uppblåst, dåsig och sötsugen är idag en del av min stapelföda. Och den har inte alls den effekten längre. Så våga experimentera, både med makronutrienter (fett, kolhydrater och protein) liksom med fibrer.

I takt med att mitt intag av komplexa kolhydrater har ökat så har också mitt energiintag gjort det. Jag äter nämligen inte bara mer kolhydrater utan även mer protein och fett. Inte för att jag på daglig basis räknar kalorier, men någon gång i halvåret kollar jag över mitt energi- och näringsintag för mitt egna intresses skull. Jag har ökat mitt kaloriintag rätt rejält de senaste åren, nämligen med drygt 1000 kalorier om dagen (från 1500 till 2500-3000). Med ett högre kaloriintag får jag också i mig mer näring i form av vitaminer, mineraler, polyfenoler, fibrer och så vidare eftersom jag äter “rätt” typ av mat. Det har garanterat bidragit till att jag mår bättre och bättre för vart år som går.

Vad jag vill ha sagt med detta inlägg är att fortsätt att experimentera och kopiera inte någon annans framgångsrecept rakt av. Vi är olika och vi utvecklas hela tiden. Se till att du arbetar med din kropp och inte emot den. Vad behöver du? 

/M

Kostrådgivning – Fakta vs Läraren

Kostrådgivning – Fakta vs Läraren

Jag funderar så oerhört mycket på min roll som kostrådgivare och hur jag ska nå mina klienter. Vissa personer är relativt enkla att nå medan andra är svårare. Visst har det mycket med personkemi, förkunskaper, motivation och så vidare att göra, men det har också till stor del med mig att göra. Det spelar liksom ingen roll vad jag kan om jag inte kan förmedla vikten av varför det är viktigt att “äta bättre”, vilket förstås i sig är ett luddigt begrepp. Men jag tänker använda mig av det eftersom att äta bra för mig inte är samma sak som att äta bra för dig. Vi har olika behov, gener men även vår historia är olika. Hur har vi behandlat våra kroppar fram tills idag? Vad har vi ätit, druckit, hur har vi stressat, har vi haft ätstörningar eller något annat självdestruktivt beteende, hur har vi sovit och hur har vi rört på oss? Det är alla faktorer som spelar in i vad den optimala kosthållningen är för dig just idag. Och jag menar faktiskt idag, för det kan också ändras.

Hur som helst så slår jag ganska hårt på mig själv när jag märker att mina klienter inte får till en ordentlig livsstilsförändring även om jag rent logiskt vet att jag inte kan skapa en hållbar och stark målbild åt dem. Jag ser ibland hur gärna en person vill, men sen går det bara inte. Det är här som coachning kommer in, vilket är minst lika viktigt som kunskap under en livsstilsförändring. Men då ska personen också välja coachning…

För att kunna göra en förändring så behöver vi inte bara kunskap och information, vår motivation behöver omvandlas till starka målbilder som i sin tur görs om till strategiska vanor. Då kan vi lyckas! 

Jag sitter i detta nu i full färd med att göra ett kostprogram som förhoppningsvis kommer att lyckas med allt som jag nämnt ovan – Att ge kunskap, information och en specifik plan att följa men också hjälpa dig med målbild, strategi och vanor. Så att det blir hållbart över tid. Hållbart på ditt sätt förstås!

/M

Kortisol – vad har det för effekt i kroppen?

Kortisol har kanske fått lite väl dåligt rykte kan jag tycka. För även om det kallas för stresshormon så är det inte enbart av ondo. Tvärtom så är det ett livsviktigt hormon som ska vara högt på morgonen när vi vaknar – så att vi kommer pigga och glada ur sängen! Därefter sjunker det under dagen så att vi kan somna på kvällen. Problemet är att många inte har en sådan kortisolkurva. Istället är det lågt på morgonen så att man vaknar trött för att sedan bli lite högre framåt lunch. Därefter sjunker det ganska tvärt och ger den berömda tröttheten där vid 14-16-tiden. På kvällen däremot bestämmer sig kortisol för att sticka iväg uppåt igen varpå du inte kan sova.

Vad gör det här med våra kroppar?

Ja förutom att skapa sömnproblem så ökar det också inflammationsgraden i kroppen, och då pratar vi om den där ökände låggradige inflammationen. Kortisol är inflammationshämmande om det får arbeta under begränsade perioder, men är det istället högt under lång tid, och särskilt på fel tider, så ökar det inflammation i kroppen. Det gör också att vi blir något insulinresistenta vilket gör att vi dels kan lagra in en hel del kroppsfett, och särskilt runt buken. Men kortisol gör också att vi får mindre energiomsättning i cellerna (lägre nivåer sköldkörtelhormon) liksom reparation och underhållsarbete avstannar. Då ökar risken i sin tur för en mängd olika sjukdomar. En obalans bidrar också till ett salt- och/eller sötsug, och det ger också symptom som ångest och oro vilka inte är helt ovanliga!

Kortisol och hormoner

Kortisol prioriteras alltid framför andra hormoner eftersom det bidrar till kortsiktig överlevnad. Andra hormoner kan vara testosteron och progesteron vilket gör oss sämre på att bygga muskler, vi tappar sexlust, får mindre energi, sämre minne, tappar hår, får finnar och acne, värk i leder, PMS-besvär ökar liksom vikten och risken för hudbristningar.

Hur gör man då för att balansera sitt kortisol? Man kan prova dels L-Glycin och zink vilka båda sänker kortisol liksom olika adaptogener som exempelvis rosenrot. Det här är dock bara kortsiktiga lösningar. De är inte verkningslösa men man behöver arbeta med en kost- och livsstilsförändring parallellt för ett långsiktigt resultat. Då gäller det att lyssna på sin kropp, göra som den säger och ha tålamod.

/M

 

Paul Clayton och Blå Zoner

Paul Clayton och Blå Zoner

I Onsdags var jag på en föreläsning med Dr Paul Clayton på Chalmers i Göteborg. Jag har ramlat in på hans arbete flera gånger på pubmed och var därför superglad att jag fick frågan om att följa med. Oerhört intressant man!

 

Mid-Victorians och Blå Zoner

Paul Clayton pratar mycket om mid-Victorians som en okänd men väldokumenterad Blå zon (Blue Zones), dvs där människor lever friska länge. Det här är ju givetvis ett av mina favoritområden – Hur kan vi leva länge friska? Men också – Hur kan vi undvika att åldras? Jag tror inte att de tecken vi idag tar för givna ålderstecken faktiskt är nödvändiga. Överhuvudtaget! Då pratar jag om artros, rynkor, trötthet, stelhet, muskelsvaghet, demens, osteoporos och värk bland annat. Jag tror istället att det här är en effekt av dålig livsstil, där kosthållning utgör en stor del. Det är helt enkelt effekter av inflammation.

 

Vad äter man i de blå zonerna då?

Många missuppfattar dessa och påstår att de är vegetarianer och veganer. Men så är inte fallet. Endast i en av de fem blå zonerna är invånarna veganer och vegetarianer, och detta är Loma Linda i USA utanför Los Angeles där den frikyrkliga rörelsen Seventh day Adventist Church eller sjundedagsadventisterna håller till. Där ingår kosthållning och livsstil som en del av tron.

Därefter har vi Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Ikaria i Grekland och Nicoya i Costa Rica. Gemensamt med Mid-Victorians är att dessa personer äter animalier som fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter men även rött kött. På Okinawa äter man exempelvis gris vilka många inte vet om. Men framför allt äter de grönsaker, frukt, bär, nötter, baljväxter och rotfrukter. I mängder! Dessa innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen men också polyfenoler, mat till våra tarmbakterier och säkerligen mängder av saker som vi inte känner till än. Det enda vi vet är att vi aldrig får samma effekt av kosttillskott som vi får av riktig mat. Ett välkänt exempel här är vitamin E och C som isolerat ökar tumörtillväxt medan exempelvis mandlar, som också innehåller mycket vitamin E är positivt för hälsan. Därtill har vi också Omega 3 olja. Vi vet att det är oerhört hälsosamt att äta fisk men att vi inte ser någon som helst positiv effekt av omega 3-oljor. Det finns helt enkelt fler faktorer än isolerade ämnen som bidrar till hälsa. Vi har ju trots allt utvecklats sida vid sida med naturen och inte med ett laboratorium, så kanske är det inte så konstigt.

I de blå zonerna så äter man heller inga processade råvaror som raffinerade spannmålsprodukter, socker eller inflammatoriska vegetabiliska oljor. Istället fyller de tallriken med riktig mat i dess rätta bemärkelse, mat som du köper hel och utan innehållsförteckning.

Gemensamt för de animalier som konsumeras är att de inte är industriellt uppfödda på spannmål och med antibiotika och hormoner. Istället har de fått leva sina liv som de skulle ha gjort naturligt, utomhus med artegen föda. Det här gäller också de växter som konsumeras för vet ni att dagens odling av både grönsaker, spannmål och frukt inte alls ger i närheten av samma mängd antioxidanter? Växten tillverkar ämnen som vi kallar för polyfenoler som skydd mot parasitangrepp. När vi äter dessa så tar vi över det här beskyddet och använder det själva. Dagens form av odlingar, i stor skala med besprutning gör att växterna inte behöver det här skyddet. Då blir också vi utan.

 

Det handlar inte bara om vad man äter

Även om kosthållning är en stor del av hälsan så spelar även andra faktorer in och det är rörelse och träning, syfte och mening med livet, social samhörighet och att varva ner och koppla av. Dessa faktorer ska inte underskattas, särskilt inte i ett samhälle där fler och fler verkar tappa syfte och mening i sin tillvaro, för att inte tala om social samhörighet.

Jag måste bara skriva om vin, och särskilt rödvin som det ofta skrivs om som positivt för hälsan. Kanske kommer detta (såhär en fredag) som en tråkig nyhet men alkohol – inte ens rödvin – har inga som helst positiva effekter på hälsan! I någon mängd. Alkohol är ett gift för våra kroppar. Drick gärna rödvin för att det är gott, men inte i tron om att det är nyttigt. Polyfenoler kan man få i sig på andra vis. Därmed sagt ska man inte underskatta vinets sociala aspekter, för vi dricker ju ofta vin i umgänge tillsammans med andra. Men drick med måtta!

/M

Vad kan vi göra åt utbrändhet?

De flesta av mina klienter har antingen haft en utbrändhet eller så är de mitt uppe i det. Jag har sett alldeles för många gånger hur stor skada detta gör, och inte bara för individen som råkar ut för det utan även för familj, arbetsgivare, vänner och så vidare. För även om det inte känns som att arbetsgivaren bryr sig så gör de det, i de allra flesta fall åtminstone. Jag tror bara att de inte vet vad de kan eller bör göra åt det om jag ska vara ärlig. Varken innan det händer eller efter det har hänt. Många företag har en rutin för vad man ska göra, men jag har inte upplevt att det fungerar särskilt bra. Känslan av att känna sig värdelös och otillräcklig tas inte alltid om hand, och istället späs ofta den känslan på i den så kallade behandlingen. Vad kan vi göra åt utbrändhet?

För att kunna svara på den frågan så behöver man våga gräva lite. Vi kan inte ändra på det vi inte känner till. Många jag träffar börjar med att berätta ganska vaga historier om varför utbrändheten blev ett faktum. Det är inte tillräckligt. Vi måste kartlägga bakgrunden, och vi måste våga lyfta vad som är och var problemet. Inte i vår situation utan hos oss själva. Med det menar jag inte att det är ens eget fel, men vad var det i situationen som inte funkade för just mig. Stress är inte samma för alla, och ingenting är stressande förrän vi upplever det som stressande. Det är alltså inte de yttre omständigheterna som är viktiga, det är de inre. Detta handlar inte om skuld och skam, utan om möjligheten till att förebygga att samma sak händer igen. Om man ska förebygga det så måste man veta – annars är det lätt hänt att springa rakt i fällan igen. De flesta som blir utbrända en gång blir det också en andra och till och med en tredje gång.

Jag skulle gärna vilja se nya metoder till att behandla och förebygga utbrändhet! Dels i sig men också för att stress nästan alltid ligger bakom kroniska sjukdomar. Och som bekant ökar antalet människor som får en eller flera kroniska sjukdomar i rasande takt.

/M

Hemma och eget företagande

Hemma och eget företagande

Nu är vi hemma från Allt för hälsan-mässan i Stockholm. Det var fantastiskt roligt att ställa ut på mässan, jag är ju ny i mäss-sammanhang så jag har inte jättemycket att jämföra med ändå. Min första mässa var prana-festivalen i Göteborg och sen var jag på Bokmässan. Hur som helst så fick jag sålt många böcker och jag fick pratat med många människor.

Men vet ni? Jag höll föreläsning! Inte bara en gång utan två. Det ni! Jag får nog lov att påstå att jag fick fantastiska tider dessutom, på fredagen var det kl 14.00 och på lördagen kl 12.30. Ungefär 100 personer satt bänkade på fredagen och lite drygt 100 personer på lördagen. Helt overkligt! Att prata inför folk är en av mina största rädslor här i livet (som jag delar med merparten av jordens befolkning) men jag börjar vänja mig. Jag behöver åtminstone inte kräkas innan längre och jag har börjat tycka att det är riktigt roligt. I alla fall när jag väl står där, och kanske än mer efteråt. Funderar på att gå ytterligare en talarkurs, jag behöver slipa på mina framträdande. Men som med allt – övning ger färdighet och man kan inte visualisera eller tänka sig ur det. Man måste bara göra det.

Lite naivt så hade jag en tanke om att det skulle vara mer bekvämt att vara helt egen än att arbeta för ett stort företag. Hur tänkte jag då? Under det här året så har jag gjort fler obekväma saker, och haft mer magont än vad jag haft och gjort under hela min yrkeskarriär sammanlagt tidigare. Och då var inte den heller en dans på rosor ska ni veta. Men man lär sig, och världen växer lite mer för var gång. Jag vill leva i en stor värld. Men det är inte enkelt att arbeta för sig själv, och man får fundera på om man tycker att det är värt det. Jag värdesätter det jag gör och min frihet så oerhört högt att obekväma saker accepteras. Så länge fokus ligger på vad jag vill. Och jag vill ju nå ut till människor och förebygga och behandla psykisk och fysisk ohälsa. Ett växande problem som måste stoppas.

/M

 

Föreläsning och Allt för hälsan!

Föreläsning och Allt för hälsan!

För er som befinner er nära Hovås idag kl 18.30 så har jag en föreläsning om antiinflammatorisk kost. Nu är det ju inte bara kosten som styr hurvida vi får inflammationer eller ej, även livsstil som sömn, träning och återhämtning har betydelse. Men även om vi pratar mycket om återhämtning, vilket givetvis är viktigt så är även utmaningar viktigt. Utan utmaningar och utveckling så tappar vi syfte och mening. Tony Robbins, den välkända coachen  – säger att “You either grow or you die”. Jag håller med. Stress, utbrändhet och psykisk ohälsa har inte endast med “mycket att göra” att göra. Det är dels hur vi upplever vad vi gör, men också om vi ser ett syfte, utveckling och en påverkan i vad vi görSom jag har skrivit en del om tidigare så är ju ansvar utan befogenheter det värsta vi kan utsätta oss för i en arbetsposition. Om det inte leder till utbrändhet så leder det åtminstone till att personen mår väldigt dåligt.

Det får bli ett helt eget inlägg märker jag! Över till något annat – Allt för hälsan!

I helgen åker vi upp till Stockholm för Allt för hälsan där jag dels kommer att ha en monter med min bok (och lite andra erbjudanden). Men jag kommer också att prata på Speaker’s corner:

Fredag kl 14.00

Lördag kl 12.30

Min monter är B11:49 – Ni kan läsa mer HÄR. Kom och säg hej!

 

/M

Varför tappar vissa män håret? Om manligt håravfall

Att vissa män tappar håret har delvis att göra med genetik givetvis, men också miljö – det vill säga hur vi lever våra liv! Det här inlägget kommer att handla om just manligt håravfall. 

Män behöver både testosteron, progesteron och östrogen, precis som kvinnor även om fördelningen av dessa hormoner ser olika ut mellan könen. Och det är just fördelningen mellan hormoner som kan påverka allt från personlighetsdrag till kroppsbehåring, skägg, sexdrift. aggressivitet och manligt håravfall. Män har i huvudsak två olika typer av testosteron och det är testosteron och DHT, dihydrotestosteron. Det senare är starkare än vanligt testosteron och är det som står för de mest “manliga dragen”. Många tror att män som tappar håret har högt testosteron men så är det inte. De män som har genetiken för manligt håravfall har istället lågt testosteron men de har samtidigt högt DHT, och särskilt högt DHT i förhållande till testosteron. Båda kan egentligen vara låga men förhållandet dem emellan är felaktigt fördelad.

Både testosteron och DHT sjunker ju äldre vi blir, men testosteron sjunker snabbare än DHT varför förhållandet dem emellan rubbas vilket i sin tur kan leda till håravfall. Tyvärr så arbetar många män flitigt på att sänka sitt testosteron, även om det är helt omedvetet, genom sin livsstil då snabba kolhydrater och skräpmat, stress, sömn på fel tider, avsaknad av träning och stor konsumtion av alkohol minskar testosteron.

Så är man offer för sina gener? Nej det är man inte, men vissa behöver arbeta lite hårdare än andra. Om man vill minska sin risk så kan man:

  • Äta bra mat
    • Gärna paleo som innehåller mycket bra fetter vilka är byggstenar till dina hormoner
    • Insulinhöjande mat minskar testosteron
    • Skräpmat ökar inflammation som minskar testosteron
    • Övervikt minskar testosteron (och ökar östrogen)
  • Somna kl 22-23
    • Under natten frisätts testosteron i pulser varför sammanhängande, kvalitetssömn är avgörande.
  • Stressa mindre
    • Är det något stress inte påverkar? Inte mycket – kortisol är ett av kroppens “chefshormoner”.
  • Träna
    • Välj styrketräning och intervallpass framför lång, slitsam konditionsträning – Styrketräning höjer testosteron liksom intervallträning.
  • Gå ner i vikt
    • Kroppsfett ger mer östrogen och mindre testosteron vilket i sin tur ökar kroppsfett – dålig cirkel!

 

/M

Män har också hormoner – Om testosteron för män!

Jag har skrivit mycket om de kvinnliga köns- och sköldkörtelhormonerna men män har också hormoner och kan lida lika mycket som kvinnor av en obalans. Det här inlägget kommer att handla om testosteron för män!

Testosteron

Det manliga könshormonet testosteron är kanske det man mest förknippar med stora muskulösa män men ofta också aggressivitet och dominans. Och visst kan testosteron ge effekten av irration, ilska och alfahannetendenser men det ger också starka ben, fin hy, välsmorda leder, sexlust och potens liksom det man kallar libido – livskraft! 

Allt börjar i hjärnan i hypotalamus och hypofysen. Det här är kontrollcentret i våra kroppar och här finjusteras balansen genom ett feedbacksystem. Ju mer testosteron som finns – desto mindre sänder hypofysen signal om att producera mer. Tvärtom om testosteron är lågt så “gasar” hypofysen på produktionen. Liksom hos kvinnor är det hormonerna FSH, follikelstimulerande hormon och LH, luteiniserande hormon som styr testosteron- och spermaproduktionen. Men hos kvinnor styr dessa hormoner ägg- och östrogen- samt progesteronproduktionen (men även testosteron ska tilläggas).

Eftersom det här systemet är så noga kontrollerat så finns det också orsaker bakom ett lågt testosteron varför den första lösningen till lågt testosteron inte bör vara ersättning via exempelvis en kräm. Det stör hela systemet. Frågan att ställa bör alltid vara – Varför är det lågt?

Tecken på lågt testosteron hos män:

  • Viktuppgång
  • Manboobs
  • Potensproblem
  • Trötthet
  • Minskad sexlust
  • Hjärndimma
  • Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom
  • Svårt att komma ihåg saker
  • Värk i muskler och/eller leder
  • Depression och nedstämdhet
  • Ilska
  • Irritation
  • Brist på motivaiton
  • Håglös
  • Svårt att bygga muskler

Anledningar till obalans i testosteron

  • Testosteron → Östrogen
    • Testosteron kan konverteras till östrogen och gör så i mer eller mindre utsträckning beroende på kost, livsstil och genetik.
  • Minskat aktivt testosteron
    • Det mesta av steroidhormoner, däribland testosteron är bundet till ett protein, SHBG, sex hormone binding globuline. Dessa hormoner är nämligen fettlösliga medan blodet är vattenlösligt och därför behöver de ett transportprotein. Men högre produktion av SHBG betyder minskat fritt testosteron och det är endast det fria hormonet som kan fästa till cellen.
  • Testiklarna kan inte tillverka testosteron
    • Hypofysen skickar fullt med signaler om att öka produktionen av testosteron men testiklarna kan inte plocka upp dessa signaler. Detta beror troligen på inflammation vilket i sin tur beror på kost och livsstil.
  • Testosteron → DHT
    • DHT är en variant av testosteron som är mer potent än “vanligt” testosteron. Om man har en ökning eller minskning av enzymet som sköter den här konverteringen så kan man få olika problem. En ökning betyder exempelvis ökad risk för prostatacancer, håravfall på huvudet osv medan minskad konvertering innebär symptom på för lite testosteron (se ovan).
  • Stress och testosteron
    • Kronisk eller långvarig stress sabbar hypofysens signalsystem vilket ger lägre tesitosterontillverkning med eventuella problem som potens infertilitet osv. Även en dålig kosthållning, dietande, trauma och sömnbesvär kan vara oerhört stressande på kroppen.
  • Insulinresistens
    • Som jag skrev ovan – dålig kosthållning med mycket socker, alkohol och vitt mjöl sänker testosteron! Det här gör det på flera sätt: Insulinresistens gör att testosteron konverteras till östrogen. Insulinresistens gör också att män ofta går upp i vikt och fettceller tillverkar östrogen vilka ökar produktionen av SHBG vilket i sin tur binder upp testosteron. Viktuppgång gör också att inflammation ökar vilket minskar testosteron. Ond cirkel!

Hur man kan höja sitt testosteron:

Först och främst behöver man ju analysera vad som orsakat det låga testosteronet från början, alternativt varför det konverterar i för hög grad till DHT. Därefter behöver man fixa det problemet, nedan följer några generella tips där man kan börja!

  • Styrketräning
  • Paleo-kost
    • Tar hand om inflammation och mage- och tarmhälsa
  • Sova på rätt tider, gärna 23-07
  • Hantera sin stress

Det finns givetvis tillskott och adaptogener man kan använda sig av men man bör börja med ovan. Särskilt viktigt är det med kost och livsstil när mannen blir äldre då testosteronproduktionen avtar. Men som vanligt – ju tidigare man börjar desto bättre åldras man.

Som i så många fall är lösningen ganska så enkel, och ändå är det den svåraste att genomföra – Livsstilsförändringen! Det är grunden, det man gör 90% av tiden som räknas i slutändan. 

/M